Ceteris paribus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Ceteris paribus is een Latijnse uitdrukking die "de overige omstandigheden gelijk blijvend" betekent. De uitdrukking wordt vooral in wetenschappelijk onderzoek zoals de economische wetenschappen gebruikt om in theoretische modellen een situatie te onderzoeken waarin de invloed van veranderingen in één grootheid (de verklarende variabele) op één andere grootheid (de te verklaren variabele) wordt nagegaan. Het principe is zo essentieel (en dus vanzelfsprekend) in de wetenschap dat het, zeker in de harde wetenschappen, gewoonlijk stilzwijgend wordt aangenomen. Omdat het in de gamma-wetenschappen veel moeilijker realiseerbaar is (de samenleving kan niet onder laboratorium-omstandigheden onderzocht worden) wordt het vaak wel expliciet genoemd.

Voorbeeld: economie[bewerken]

Uitspraak: De prijs bepaalt ceteris paribus de gevraagde hoeveelheid.

Interpretatie: een prijsverhoging van een product zal, onder verder gelijk blijvende omstandigheden, leiden tot een wijziging (meestal daling) van de hoeveelheid die door alle consumenten gezamenlijk wordt gevraagd.

Die gelijk blijvende omstandigheden (vandaar dus ceteris paribus) houden in dat er géén verandering optreedt in:

  • de inkomens van de consumenten
  • het aantal consumenten
  • de voorkeuren van die consumenten en
  • de prijzen van andere goederen.

Sociale wetenschappen[bewerken]

In de sociale wetenschappen worden de woorden ceteris paribus gebruikt om aan te geven dat in experimenten alle randvariabelen gelijk blijven, met uitzondering van de te onderzoeken variabele.

Zie ook[bewerken]