Chèvre (drank)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Chèvre is een alcoholische drank die wordt verkregen door vergisting van vruchtensap, meestal appelsap, in een gesloten vat.

Tappen van Chèvre

Oorsprong[bewerken | brontekst bewerken]

Chèvre wordt vooral geproduceerd in de regio's om het meer van Genève. Het wordt ook wel vin forcé , cidre forcé of vin mousseux genoemd. Over de herkomst van de naam bestaat geen consensus[1]. De meest genoemde reden is dat de vaten onder een geitenhuid werden bewaard, maar de overeenkomst in mondgevoel met geitenmelk wordt ook genoemd.

Ingrediënten[bewerken | brontekst bewerken]

De hoofdbestanddelen van Chèvre zijn:

De vergisting kan, net als bij cider, plaatsvinden door de natuurlijk aanwezige gisten op het fruit, of door toevoeging van gecultiveerde gist.

Proces[bewerken | brontekst bewerken]

Bij normale vergisting van wijn of cider kan de bij de vergisting ontstane koolstofdioxide ontsnappen via een waterslot. Chèvre vergist echter in een speciaal gesloten vat, waardoor hoge druk - tot wel 10 bar- ontstaat. De gist zal afsterven doordat het alcoholpercentage stijgt (sommigen beweren door de hoge druk).

Voor consumptie wordt eerst het depot van dode gistcellen en uitgezakte vaste delen verwijderd, door de kraan te openen.

Consumptie[bewerken | brontekst bewerken]

Bij het nuttigen wordt het vat via een kraan kort geopend. Door de hoge druk, ontstaat op dat moment een schuim. Dit schuim dient direct gedronken te worden. Na enkele seconden verdwijnt het schuim reeds. Door het schuim wordt slechts een zeer kleine hoeveelheid drank per glas gedronken. Het mondgevoel is "mollig", de smaak zoet en fris, maar door toevoeging van de kruiden en sterke drank, ontstaat een complexere smaak.

Zie de categorie Chèvre (drink) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.