Chalki

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Chalki
Χάλκη
Eiland van Griekenland
Chalki (Griekenland)
Chalki
Locatie
Land Griekenland
Eilandengroep Dodekanesos
Locatie Egeïsche Zee
Coördinaten 36° 13′ NB, 27° 34′ OL
Algemeen
Oppervlakte 37,043[1] km²
Inwoners 490 (census 2011[2])
Omtrek 34 km
Foto's
Gezicht op Chalki
Gezicht op Chalki
Portaal  Portaalicoon   Griekenland

Chalki[3] (Grieks: Χάλκη, soms Khalki of Chalce) is een klein Grieks eiland (28 km²), welke behoort tot de eilandengroep Dodekanesos en ten westen van het eiland Rhodos ligt. Bestuurlijk is dit eiland sedert 2011 een Griekse gemeente (dimos) in de bestuurlijke regio (periferia) Zuid-Egeïsche Eilanden.

Algemeen[bewerken]

Vanuit Rhodos worden excursies georganiseerd naar Chalki. Per passagiersboot vanuit Kamiros Skala of autoveerboot vanuit Rodos stad is de bedoeling om een nacht op dit eiland te verblijven.

Chalki is een rustig eiland met een eenvoudig leven, waar men gebruikmaakt van de kafenia, de eethuisjes aan de haven of het zandstrand van Pondamos (10 min. lopen over cementverharde weg). Na een half uur doorlopen over deze weg komt men bij het middeleeuwse dorp Chorio (na de oorlog verlaten). Hierboven ligt de ruïne van de johannieterburcht. Vanuit Nimborio is er de mogelijkheid naar het onbewoonde eiland Alimnia te varen of naar een aantal kiezelstranden van Chalki.

Inwoners[bewerken]

Eens woonden er op Chalki 8000 mensen. Dezen werkten veel al als sponsvisser. Deze dagen wonen er nog maar 330 mensen.

Inkomsten[bewerken]

De voornaamste inkomstenbronnen zijn de veeteelt, visserij en financiële bijdragen van familieleden in Australië of de Verenigde Staten. In de zomer zijn de 200 slaapplaatsen die het eiland telt ook als inkomstenbron te noemen.