Champéry

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Champéry
Gemeente in Zwitserland Vlag van Zwitserland
Wapen van Champéry
Champéry (Zwitserland)
Champéry
Situering
Kanton Wallis
District Monthey
BFS/OFS/UST-code 6151
Soort gemeente Gemeente
Coördinaten 46° 11′ NB, 6° 52′ OL
Algemeen
Oppervlakte 39,0 km²
Inwoners
(31-12-2013)
1.256
Hoogte 1055 m
Overig
Postcode 1874
Website http://www.champery.ch
Detailkaart
Kaart van de gemeente
Portaal  Portaalicoon   Zwitserland

Champéry is een gemeente en plaats in het Zwitserse kanton Wallis, en maakt deel uit van het district Monthey. Champéry telt 1317 inwoners (gegevens 2018). In Champéry eindigt de Spoorlijn Aigle - Champéry waarmee de plaats al sinds 1908 per trein bereikbaar is vanuit het Rhônedal. Door Champéry stroomt de rivier de Vièze die even boven Champéry ontspringt en bij de plaats Monthey uitmondt in de Rhône.

Het skigebied van Champéry maakt deel uit van het Frans-Zwitserse skigebied Portes du Soleil. In de zomer leent het gebied zich voor wandelen en mountainbiken.

Champery

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste vindplaats van de naam Champery stamt uit 1286. Champéry werd in 1839 een zelfstandige gemeente, met op dat moment ongeveer 500 inwoners. Voor die tijd behoorde de plaats tot de gemeente Val-d'Illiez. Het toerisme kwam in Champéry vroeg op gang met de opening van het Hôtel de la Dent-du-Midi in 1857. Enige jaren later werd op initiatief van Emmanuel Défago een toeristisch wandelpad aangelegd (deels uitgehakt) langs een rotswand bij Champéry; in 1864 opende dit pad dat nog altijd de Galérie Défago heet.[1]

Champéry, Switzerland, the Galérie Défago footpath



Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Champéry van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.