Chan Chan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Archeologische zone Chan Chan
Werelderfgoed cultuur
Chan chan view1.jpg
Land Vlag van Peru Peru
UNESCO-regio Latijns-Amerika en Caraïben
Criteria i, iii
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 366
Inschrijving 1986 (10e sessie)
Bedreigd sinds 1986
UNESCO-werelderfgoedlijst

Chan Chan (zon zon) ligt in de regio La Libertad en was de hoofdstad van het rijk van de Chimú. De archeologische site bevindt zich op vijf kilometer afstand van de huidige Peruaanse stad Trujillo en Huanchaco.

De stad wordt gekarakteriseerd door de overblijfselen van negen grote lemen paleizen. Ieder paleis werd gebouwd voor één heerser en bevatte een ceremonieel gedeelte, een leefgedeelte en een begraafplaats. Met het sterven van de heerser werden zijn 90 vrouwen samen met hem begraven en veranderde een paleis dus in een mausoleum. Te bezoeken is alleen het paleis van het Tschudi-complex, bestaande uit een plein en meerdere zalen. In de 42 tomben liggen de edelen begraven.

Chan Chan staat op de werelderfgoed lijst van UNESCO, maar wel als bedreigd erfgoed. Van de negen paleizen is alleen het zogenaamde paleis van Tschudi goed bewaard gebleven. De bouwwerken van de gewone bevolking zijn nagenoeg verloren gegaan.

Er is een museum, museo de Sitio.

Dichtbij zijn enkele Huaca's zoals Huaca del Dragón (wordt ook Huaca del Arco Iris genoemd), Huaca Esmeralda, Huaca de la Luna en Huaca del Sol.

Externe link[bewerken]