Naar inhoud springen

Charles Frédéric Girard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Charles Frédéric Girard

Charles Frédéric Girard (Mulhouse, 8 maart 1822Neuilly-sur-Seine, 29 januari 1895) was een Amerikaans bioloog en arts van Franse herkomst.

Neuchâtel en Harvard

[bewerken | brontekst bewerken]

Hij studeerde te Neuchâtel in Zwitserland bij professor Louis Agassiz. In 1847 ging hij als assistent met hem mee naar Harvard University.

In 1850 ging hij op uitnodiging van Spencer Fullerton Baird naar het National Museum of Natural History om te werken op de verzameling vissen, amfibieën en reptielen van Noord-Amerika[1]. In 1854 werd hij genaturaliseerd tot Amerikaan.

Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog diende hij bij het confederale leger als chirurg. Hij behaalde in 1856 een diploma doctor in de geneeskunde van Georgetown University te Washington, D.C.. In 1859 keerde hij terug naar Frankrijk en vestigde hij zich als arts. In 1901 kreeg hij de Prix Cuvier van het Institut de France voor zijn werk over vissen en reptielen van Noord-Amerika. Tijdens de Frans-Duitse Oorlog, van 1870 diende hij als legerarts en onderzocht hij na het Beleg van Parijs buiktyfus.

Rond 1888 ging hij met pensioen, maar hij bleef artikels publiceren over natuurgeschiedenis. In 1891 ging hij definitief met pensioen.

Hij publiceerde 81 wetenschappelijke werken, 40 over vissen, 30 over reptielen en amfibieën en 11 over ongewervelden.

Wikispecies heeft een pagina over Charles Frédéric Girard.