Charles Nègre

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Charles Nègre
Charles Nègre
Algemene informatie
Geboren Grasse, 9 mei 1820
Overleden Grasse, 16 januari 1880
Land Frankrijk
Werk
Beroep fotograaf
Lid van Société française de photographie
Rechten auteursrechten op oeuvre verlopen
RKD-profiel
Media op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Charles Nègre (Grasse, 9 mei 1820 – aldaar, 16 januari 1880) was een Frans kunstschilder en een pionier van de fotografie.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Nègre leerde schilderen van vooraanstaande kunstschilders als Hippolyte Delaroche en Jean Auguste Dominique Ingres. Van Delaroche leerde hij de fotografie hanteren als hulpmiddel bij de schilderkunst. Al snel begon het fotograferen hem echter aan te trekken als een opzichzelfstaand kunst- en expressiemiddel.

Nègre hanteerde als fotograaf aanvankelijk de techniek van de daguerreotypie, maar schakelde al snel over op de calotypie. Hij opende rond 1850 een studio op de Île Saint-Louis te Parijs en maakte snel naam met zijn spontane doch sterk gecomponeerde “snapshots” van het leven op straat, onder meer zijn beroemd geworden foto’s van schoorsteenvegers. Ook maakte hij veel stadsgezichten en schilderachtig genrewerk.

Tussen 1850 en 1860 ondernam Nègre een aantal studiereizen, tijdens welke hij later bekend geworden fotoseries maakte van architectonische bouwwerken als de Kathedraal van Chartres en de Notre-Dame van Parijs, alsook een reeks foto’s in een asiel te Vincennes. In 1861 vestigde hij zich uiteindelijk te Nice. Hij maakte daar vooral foto’s in de omgeving en legde zich ook toe op fotoportretten. Vanaf 1863 leed hij echter onder ernstige gezondheidsproblemen en nam zijn actieve werk allengs af. Hij stierf vergeten in zijn geboorteplaats Grasse, in 1880.

Herontdekking[bewerken | brontekst bewerken]

Nègre werd in de jaren dertig van de twintigste eeuw herontdekt. In 1936 werden er in Parijs en New York grote en bijzonder succesvolle exposities georganiseerd van zijn werk en werd hij gepresenteerd als de eerste fotografische kunstenaar. Heden ten dage bevindt zich een grote verzameling van zijn werk in de fotografische collectie van het Musée d'Orsay te Parijs en in het J. Paul Getty Museum te Los Angeles.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Gerd Treffer: Charles Nègre – Maler und Fotopionier aus Grasse.