Charlie Nederpelt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Charlie Nederpelt
Charlie Nederpelt (1985)
Charlie Nederpelt (1985)
Algemene informatie
Geboren 25 augustus 1920
Overleden 8 november 1987
Land Vlag van Nederland Nederland
(en) Last.fm-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Charlie Nederpelt (Den Haag, 25 augustus 1920Ankeveen, 8 november 1987) was een Nederlandse jazz-pianist, orkestleider en arrangeur. Hij gaf leiding aan het VARA-dansorkest.

Nederpelt was ambtenaar bij Rijkswaterstaat, maar speelde ook jazz. Tijdens de oorlog werd hij beroepsmuzikant. Hoewel dat door de Duitse bezetters verboden was, speelde hij in het geheim jazz met onder meer André Eschauzier en Hans van Assenderp. In het begin van de jaren vijftig ging hij werken bij The Ramblers, waar hij piano speelde en arrangementen schreef. De groep was toen de huisband van de VARA. In 1964 besloot de omroep niet langer meer samen te werken met de groep en werd Nederpelt gevraagd een nieuw orkest te formeren, dat daarna regelmatig voor de radio speelde. De groep, het VARA-dansorkest, maakte ook verschillende platen. Een van de solisten was Fred Leeflang. In 1985 kreeg hij de Gouden Notekraker, een jaar later doekte de VARA het orkest op.

Discografie[bewerken]

  • Dance Party, 1967
  • Date With the Dutch (5 opnames van Charlie Nederpelt and His Orchestra, waarvan 2 met zang van Trea Dobbs en Ronnie Tober), 1968
  • Muziek uit Studio 1, Varagram, 1977
  • Met de muziek mee, Varagram

Referenties[bewerken]

  • Website VARA