Charlotte Dematons

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Charlotte Dematons
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsgegevens
Volledige naam Charlotte Maria Delphine Dematons
Geboren 1957, Évreux
Geboorteland Frankrijk
Beroep(en) illustratrice
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Charlotte Maria Delphine (Charlotte) Dematons (Évreux, 21 september 1957) is een Nederlands illustratrice van talrijke kinderboeken.

Opgegroeid in Frankrijk (met een Franse vader en een Nederlandse moeder) kwam ze na de middelbare school naar Nederland. Na het afstuderen aan de Rietveld Academie in 1982 werd zij benaderd door Uitgeverij Lemniscaat, waarna al spoedig haar eerste eigen prentenboek, getiteld Dido, verscheen. Sindsdien volgden naar schatting 150 titels, waaraan zij (mee)werkte. Dematons heeft meerdere prijzen gewonnen, waaronder een Gouden Penseel in 2008, voor haar (tekstloze) prentenboek Sinterklaas. In 2006 ontving zij al een Zilveren Penseel voor de illustraties bij de uitgave van de sprookjes van Grimm (dit boek ontving ook de Zilveren Griffel). De tekeningen van Dematons kenmerken zich door de details, die vaak een verhaaltje op zichzelf vertellen. Dit is heel duidelijk in het genoemde Sinterklaas, maar ook in Fiets en het -eveneens bekroonde- De gele ballon. Een ander belangrijk kenmerk van haar illustraties is de sprookjesachtige sfeer, die zij schept door haar realistische observaties te combineren met prachtig kleurgebruik en kleine grapjes.

In 2016 verscheen een bewerking van Hector Malots beroemde klassieker Alleen op de wereld (bewerking Tiny Fisscher), waarvoor Dematons de illustraties verzorgde. Het boek werd een instant hit en beleefde binnen zes weken een tweede druk. Dit is zeker ook te danken aan de prachtige illustraties van Dematons, die bijvoorbeeld de desolate Franse landschappen die Rémi doorkruist als geen ander heeft weten te vangen.