Chav

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Karikatuur van een stereotiepe chav

Chav (spreek uit als: /ˈtʃæv/ )(of Charv, Charver, Denis(m.), Chavette(vr.)) is een scheldwoord afkomstig uit Groot-Brittannië en wordt gebruikt door en voor Engelse jongeren. Een chav is een vaak laag geschoolde, agressieve jongere (man of vrouw) afkomstig uit een lagere sociale klasse. Chavs zijn herkenbaar aan hun gedrag (brutaal en agressief) en hun manier van kleden. Chavs dragen marginale kledij zoals trainingpakken, veel (meestal grote) juwelen, een honkbalpetje (waarover vaak weer een capuchon) en Burberry-patronen. De vrouwen hebben veelal geblondeerd of juist erg donker geverfd haar, dragen eveneens veel juwelen, trainingspakken of naveltruitjes en zeer korte rokken. Ook het Burberry-patroon of andere (nep) dure merken zijn populair bij vrouwen.

In Engeland worden de gebruikers van het woord chav gezien als 'neo-snobs', ze zouden de jongeren uit de lagere sociale klasse discrimineren. Critici zeggen dat het onderscheid dat gemaakt wordt binnen de jongerencultuur laat zien hoe klassenbewust Engeland nog steeds is. Jongeren noemen het fenomeen zelf 'class war'. Chavs waren ook een ware internetrage, die in Engeland tot opschudding leidde toen jongeren van een eliteschool een chav-huntfilmpje in scène zetten en op YouTube plaatsten. De chavs werden als prooi achtervolgd door piekfijn geklede jagers te paard vergezeld van jachthonden. Tijdens de jacht werden de chavs afgeschoten met een dubbelloops geweer.

De herkomst van het woord is niet geheel duidelijk, maar het woord heeft mogelijk zijn wortels in het Romanes (zigeunertaal), waar het woord chavo "jongen" betekent (chavi voor meisjes).

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]