Tokkie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Zie artikel Voor de Vlaams-Joodse zanger (1867-1942), zie Bernard Tokkie

De term tokkie wordt (voornamelijk in Nederland) gebruikt als een scheldwoord voor een persoon of groep mensen met overheersend negatieve kwaliteiten of asociaal gedrag.

Het woord is afgeleid van de familienaam Tokkie. De term ontstond toen de Nederlandse familie Tokkie in 2005 een grote dosis (negatieve) aandacht kreeg met hun asociale gedrag in de documentaireserie Familietrots. Van deze familie draagt echter alleen de moeder van het gezin de achternaam Tokkie. De andere gezinsleden dragen de achternaam Ruijmgaart.

De familie Tokkie kon het niet waarderen dat de familienaam werd gebruikt als negatieve term: In april 2009 eisten ze 50.000 euro van Van Dale omdat deze de term tokkies had opgenomen in het woordenboek met de betekenis 'asociaal gedrag'.[1] In 2016 beloofde minister-president Mark Rutte voortaan af te zien van het veelvuldig gebruik van de term tokkie vanwege gedragingen door inwoners die Varkenskoppen ophingen en gemeentelijke vergaderingen vanwege de mogelijke komst van asielzoekerscentra na een klacht van de heer Tokkie, die geen familie is van de eerder genoemde.[2] Door polititieke tegenstanders van de PVV worden kiezers op deze partij ook nog regelmatig weggezet als Tokkies.

De benaming 'tokkie' is typisch Nederlands. In Vlaanderen gebruikt men in de regel het woord 'marginaal' om een tokkie mee aan te duiden.