Internationaal filmfestival van Chicago

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Chicago International Film Festival is een jaarlijks filmfestival gepresenteerd door Cinema/Chicago. Het festival wordt sinds 1965 gehouden, en is daarmee een van de oudste filmevenementen van Noord-Amerika. Het festival wordt altijd in oktober gehouden.

In 2005 werden op het festival 101 films vertoond, waaronder 42 live action en een aantal tekenfilms. Tussen de filmprofessionals die hun werk dat jaar kwamen presenteren bevonden zich Susan Sarandon, Cameron Crowe, Stanley Kwan, Patrice Chéreau, Nicolas Cage, Melvin Van Peebles, en Manoel de Oliveira.

International Connections Program[bewerken]

In 2003 werd het International Connections Program bedacht om de internationale filmcultuur en diversiteit van Chicago beter bekend te maken, en om het festival beter aan te laten slaan bij het publiek en staffleden van verschillende etniciteiten.

Prijzen[bewerken]

Op het festival worden meerdere prijzen uitgereikt.

Gouden Hugo[bewerken]

De Gouden Hugo is de belangrijkste filmprijs die tijdens het festival wordt uitgereikt. Winnaars van de laatste paar jaar zijn:

  • 2007 - Stellet Licht (Mexico)
  • 2006 - Charshanbe soori (Iran)
  • 2005 - Mój Nikifor (Polen)
  • 2004 - Kontroll (Hongarije)
  • 2003 - Talaye sorkh (Iran)
  • 2002 - Madame Satã (Brazilië)

Lifetime Achievement Awards[bewerken]

In 2006 kreeg regisseur Steven Spielberg de Lifetime Achievement Award. Vorige winnaars waren Shirley MacLaine, Lord Richard Attenborough, François Truffaut, Jodie Foster, Robin Williams, Manoel de Oliveira, en Clint Eastwood.

Career Achievement Awards[bewerken]

Externe link[bewerken]