Stellet Licht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Stellet Licht (Nederlands: Stil Licht; Spaans: Luz silenciosa) is een film uit 2007, geschreven en geregisseerd door de Mexicaanse filmmaker Carlos Reygadas en gefilmd in Cuauhtémoc, Chihuahua, een stad in het noorden van Mexico. De film speelt zich af in een Mennonieten-gemeente en vertelt het verhaal van een getrouwde man die verliefd wordt op een andere vrouw. De dialoog is in het Plautdietsch, de taal van de meeste Mennonieten.

Productie[bewerken]

Reygadas’ films zijn bekend door hun lange sequenties, opvallend ritme en het gebruik van amateuracteurs. Alle spelers in Stellet Licht zijn Mennonieten uit gemeenten in Mexico, Duitsland en Canada. De film was een internationale co-productie van productiehuizen in Mexico, Frankrijk en Nederland.

Onthaal[bewerken]

Recensenten[bewerken]

De film kreeg vele positieve recensies. De recensent van Time schreef dat "alle scènes een visuele en emotionele glans uitstralen." Manohla Dargis van de New York Times noemde de film "een ogenschijnlijk simpel verhaal over vergiffenis" waarin "de beelden een ongelofelijk prachtig zijn", en zei dat "De personages van binnenuit lijken te stralen." De recensent van Le Monde schreef dat Reygadas' ingeniositeit van ieder moment een heilig moment maakt.

Prijzen[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]