Mennonieten in Mexico

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

In Mexico leeft een vrij grote groep mennonieten in de staten Campeche, Sonora, Chihuahua, Zacatecas en Durango. De groep bestaat uit 25.958 volwassen personen, waarvan een groot deel behoort tot de traditionele mennonieten. De eerste mennonitische kolonie in Mexico wordt gesticht in 1922 door emigranten uit Canada en Rusland. De taal van de mennonieten is het Plautdietsch. Hun kolonies dragen Duitse namen als Rosenort, Steinbach en Schönwiese.

De mennonitische gemeenschap staat bekend om haar strenge geloofsregels. De gezinnen zijn groot, trouwen buiten de eigen gemeenschap wordt niet geaccepteerd, hoewel de regels de laatste jaren minder streng worden toegepast dan voorheen. Zo dragen vrouwen geen broeken, hebben lang haar en dragen hoofdbedekking in de vorm van een hoed. Alle mannen dragen hetzelfde: hoed, tuinbroek en een geruit hemd. De vrouwen dragen wijde rokken en witte hoeden. Vervoer gaat per paard en wagen. De grootste kerkelijke gemeente is de Altkolonier Mennonitengemeinde met 17.200 leden in 2006. Andere kerkelijke gemeenten zijn de Evangelical Mennonite Mission Conference met 97 leden, de Kleingemeinde in Mexiko met 2.150 leden, de Reinländer-Gemeinde met 1.350 leden en de Sommerfelder Mennonitengemeinde met 2.043 leden.

Trivia[bewerken]

  • In 2007 verwoeste Orkaan Dean de mennonietenkolonie Salamanca, een dorp met circa 800 inwoners.
  • De film Stellet Licht speelt in een Mexicaanse mennonietengemeente. De film vertelt het verhaal van een getrouwde man die verliefd wordt op een andere vrouw. De dialoog is in het Plautdietsch, de taal van de meeste Mennonieten.

Vergelijkbare groeperingen[bewerken]

Externe links[bewerken]