Old Order Mennonites

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Old Order Mennonieten)
Ga naar: navigatie, zoeken
Vervoer bij de Old Order Mennonieten
Nogmaals vervoer bij de Old Order Mennonieten
Edgeley Mennonite Meeting House in Black Creek Pioneer Village

De Old Order Mennonites zijn een kleine groep traditionele mennonieten in de Verenigde Staten en Canada. De totale omvang bedraag circa 20.000 personen in 2002.[1] In 1957 was de totale omvang slechts 5.800 personen. In totaal zijn er vier groepen te onderscheiden.

  • Indiana and Ohio, opgericht door Jacob Wisler in 1872;
  • Ontario, opgericht door Abraham Martin in 1889;
  • Lancaster County, Pennsylvania, opgericht door Jonas H. Martin in 1893;
  • Rockingham County, Virginia, opgericht door Gabriel D. Heatwole in 1900.

De Canadese groep bestond in 1982 uit 1.387 personen in 10 gemeenten.[2] De grootste concentraties bevonden zich in Wellington County en de Waterloo-regio (Ontario).

De mennonitische gemeenschap staat bekend om haar strenge geloofs- en kledingregels. Vervoer gaat per paard en wagen, auto's zijn niet toegestaan. De taal van de mennonieten is het Pennsylvania-Duits, al wordt dit onder de jongeren verdrongen door het Engels. Een zeer conservatieve groep van de Old Order Mennonieten zijn de Stauffer Mennonieten in Pennsylvania. Deze groep bestaat uit circa 2000 personen. Naast de Old Order Mennonieten worden ook de Conservatieve Mennonieten onderscheiden. Het verschil is dat de Conservatieve Mennonieten wel gebruikmaken van auto's, telefoons, elektriciteit enzovoorts. Televisie, radio, muziek en dans worden wel afgewezen.

Vergelijkbare groeperingen[bewerken]

Literatuur[bewerken]

  • Fretz, J. Winfield, The Waterloo Mennonites: A Community in Paradox, Wilfrid Laurier University Press, 1989. ISBN 0889209855.
  • Martin, Donald, Old Order Mennonites of Ontario: Gelassenheit, Discipleship, Brotherhood, Herald Press, Waterloo, Ontario, 2003.

Externe links[bewerken]