Delicatessen (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Delicatessen
Delicatessen movie logo.png
Tagline Eten of opgegeten worden
Regie Marc Caro
Jean-Pierre Jeunet
Producent Claudie Ossard
Scenario Gilles Adrien
Hoofdrollen Pascal Benezech
Dominique Pinon
Marie-Laure Dougnac
Jean-Claude Dreyfus
Karin Viard
Muziek Carlos D'Alessio
Montage Hervé Schneid
Cinematografie Darius Khondji
Distributie Miramax
Première 17 april 1991
Genre Komedie
Speelduur 99 min.
Taal Frans
Land Vlag van Frankrijk Frankrijk
Gewonnen prijzen César
European Film Award
Overige nominaties BAFTA
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Delicatessen is een Franse zwarte komedie-fantasyfilm uit 1991 geregisseerd door Marc Caro en Jean-Pierre Jeunet. Deze werd genomineerd voor de BAFTA Award voor beste niet-Engelstalige film en won twaalf andere filmprijzen.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

In een post-apocalyptische wereld leeft een groot deel van de mensheid onder erbarmelijke omstandigheden. Op de straten heerst anarchie, een groot deel van de woningen bestaat uit vervuilde krotten en voedsel is schaars. De mensen eten alles waar ze de hand op kunnen leggen, tot slakken uit de rioolleidingen toe.

In een kleine Franse gemeenschap staat slager Clapet (Jean-Claude Dreyfus) centraal, die tevens huisbaas is van zijn klanten. Geld bestaat niet meer. De mensen die bij hem aankloppen voor een spaarzaam voorradig stukje vlees betalen met granen, of in het geval van Mademoiselle Plusse (Karin Viard) met seks. Aan dierlijk vlees is amper te komen, maar daar heeft de slager wat op gevonden, blijkt uit de intro. Daarin probeert een jongeman (Pascal Benezech) uit het plaatsje te vluchten in een vuilnisbak, maar komt hij alsnog onder het hakmes van Clapet terecht. Dat die menselijk vlees verkoopt, is bij de mensen in zijn gemeenschap bekend. Hoewel zijn handelswaar vooral uit buitenstaanders bestaat, is het voor zijn huurders ook een aanmoediging om vooral op tijd de rekeningen te voldoen, voor ze die met hun leven moeten betalen. Toch verkiezen de mensen deze situatie boven die buiten de gemeenschap. Hier staan ze samen sterk. Buiten moet iedereen maar voor zichzelf zien te zorgen.

Clapet heeft een advertentie in de krant geplaatst. Daarin vraagt hij iemand voor klein onderhoudswerk, in ruil voor kost en inwoning. Zoals de hele gemeenschap weet, betekent dit feitelijk dat hij een nieuw persoon zoekt om tot vlees te verwerken. Circusartiest Louison (Dominique Pinon) reageert op de advertentie. Alleen in de tijd die het duurt om hem te laten rijpen voor slachting, wordt Clapets dochter Julie (Marie-Laure Dougnac) verliefd op hem. Louison is namelijk vriendelijk en beleefd, verrast haar regelmatig en speelt samen met haar muziek, zij op cello en hij op de zingende zaag. Julie wil daarom niet dat haar vader hem iets aandoet, maar die wil van geen wijken weten. Ze probeert Louison zelf verschillende keren te waarschuwen, maar haar boodschap komt niet over. Daarom besluit ze een geheime boodschap naar de 'troglodieten' te sturen en hen om Louisons redding te vragen. De troglodieten zijn een groep fanatieke vegetariërs die het kannibalisme afzweren. Ze geven gehoor aan Julies oproep en proberen in het geheim Louison uit het dorpje te ontvoeren. De gemeenschap wil daarentegen niet dat hun potentiële maaltje aan hen ontsnapt.

Rolverdeling[bewerken]

Prijzen en nominaties[bewerken]

 • 1993 - BAFTA Film Award
  • Genomineerd: Beste niet-Engelstalige film
 • 1992 - César
  • Gewonnen: Beste montage (Hervé Schneid)
  • Gewonnen: Beste debuutfilm
  • Gewonnen: Beste decor (Carp & Kjakovic)
  • Gewonnen: Beste script (Gilles Adrien)
  • Genomineerd: Beste mannelijke bijrol (Jean-Claude Dreyfus)
  • Genomineerd: Meest belovende vrouwelijke actrice (Marie-Laure Dougnac)
  • Genomineerd: Beste cinematograaf (Darius Khondji)
  • Genomineerd: Beste kostuums (Valérie Pozzo di Borgo)
  • Genomineerd: Beste filmmuziek (Carlos D'Alessio)
  • Genomineerd: Beste geluid (Arnardi & Thiault)
 • 1991 - European Film Award
  • Gewonnen: Beste productie
  • Genomineerd: Beste jonge film

Externe link[bewerken]