Chimborazo (vulkaan)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Chimborazo
Chimborazo
Hoogte 6.263 (afgerond) m
Coördinaten 1° 28′ ZB, 78° 49′ WL
Ligging Chimborazo, Ecuador
Gebergte Andes
Eerste beklimming 1880 door Edward Whymper
Type dode stratovulkaan
Laatste uitbarsting 550 ± 150
Chimborazo (Ecuador)
Chimborazo
(en) Global Volcanism Program, Smithsonian Institution
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

De Chimborazo is met 6.263,47 meter boven de zeespiegel de hoogste (dode) vulkaan in de Andes en tevens de hoogste berg van Ecuador. De berg ligt in de gelijknamige provincie, ongeveer 200 kilometer ten zuiden van de evenaar.

Omdat de hoogte van een berg traditioneel wordt gemeten vanaf zeeniveau, wordt de Mount Everest (8.848 meter) beschouwd als de hoogste berg op aarde. Men zou echter evengoed kunnen stellen dat de hoogste berg op aarde de berg is die het verst verwijderd is van het middelpunt van de aarde. Volgens deze definitie is de Chimborazo de hoogste berg op aarde; met zijn top op een afstand van 6.384 km van het middelpunt van de aarde is hij meer dan 2 km hoger dan de Mount Everest (6.382 km). Dit komt doordat de diameter van de aarde het grootst is op de evenaar, wat een gevolg is van het feit dat de aarde een ietwat afgeplatte bolvorm heeft.[1] (De straal van de aarde is aan de evenaar ongeveer 21 km langer dan aan de polen)

De Chimborazo wordt tezamen met de Cotopaxi-vulkaan ook wel de "besneeuwde Andesreuzen" genoemd omdat er eeuwige sneeuw op hun toppen ligt.

Centraal op het wapen van Ecuador staat de vulkaan afgebeeld.

De dichtstbijzijnde steden zijn Riobamba (ongeveer 30 kilometer ten zuidoosten), Ambato (ongeveer 30 kilometer ten noordoosten) en Guaranda (ongeveer 25 kilometer ten zuidwesten).

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Volcan Chimborazo, Ecuador
Volcan Chimborazo, Ecuador
Zie de categorie Chimborazo van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.