Chris Cheney

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Chris Cheney
Chris Cheney, Nibe Festival 2009
Algemene informatie
Volledige naam Chris Cheney
Geboren 2 januari 1975
Geboorteplaats MelbourneBewerken op Wikidata
Land Australië
Werk
Jaren actief 1994–heden
Genre(s) Psychobilly, Rockabilly, Alternatieve rock
Beroep muzikant
Instrument(en) Gitaar, zang
Act(s) The Living End
(en) Discogs-profiel
(en) IMDb-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Chris Cheney (Melbourne, 2 januari 1975) is een Australisch gitarist en zanger van The Living End. Hij maakt gebruik van Gretschgitaren, kenmerkend voor rock- en psychobillybands.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Cheneys grootste invloed was Stray Cats-gitarist/zanger Brian Setzer, waar hij samen met Scott Owen groot fan van was. Met Owen startte hij begin jaren 90 een coverband van de Stray Cats genaamd The Runaway Boys, naar een nummer van de Cats. In 1994 begonnen ze hun eigen materiaal te schrijven. Toen drummer Joe Piripitzi bij de band kwam was The Living End geboren. Nadat ze met Prisoner of Society een grote hit in Australië scoorden kwamen vijf, tot nu toe in Australië zeer succesvolle The Living End-albums uit.

In 2001 raakte hij met zijn vrouw betrokken bij een ernstig auto-ongeluk. Dankzij een boom die in de weg stond (anders waren ze van een klif gevallen) overleefden ze beiden het ongeluk. Cheney moest zes maanden met krukken lopen, zijn vrouw was minder ernstig gewond. Ze hebben drie dochters.

Andere acts[bewerken | brontekst bewerken]

Chris Cheney speelde onder meer mee als gast met Green Day en Stray Cats en maakte deel uit van de Australische supergroepen The Wrights en The Wrongs.

Jack Awards[bewerken | brontekst bewerken]

Cheney won in 2004, 2005 en 2007 de prijs voor Beste Gitarist op de Australische Jack Awards. In 2006 werd hij verkozen tot Beste Mannelijke Artiest.

Zie de categorie Chris Cheney van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.