Christendemocraten (Finland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Kristillisdemokraatit
Afbeelding gewenst
Personen
Partijleider Päivi Räsänen
Geschiedenis
Opgericht 6 mei 1958
Algemene gegevens
Actief in Finland
Hoofdkantoor Karjalankatu 2 C,7krs.
FI-00520 Helsinki
Aantal leden 13 000 (2011)
Richting centrum
Ideologie christendemocratie
Kleuren Blauw, oranje
Internationale organisatie Centrist Democrat International
Europese fractie EVP
Website www.kristillisdemokraatit.fi
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Partijleider en huidig Fins Binnenlandminister
Päivi Räsänen.

De Kristillisdemokraatit (KD) (Zweeds: Kristdemokraterna; Nederlands: Christendemocraten) is een Finse christendemocratische partij . In Europees verband is de partij verbonden aan de Europese Volkspartij (EVP).

Als christendemocratische partij hecht de KD groot belang aan de menselijke waardigheid, familierelaties en hechte gemeenschappen. Ook het milieu ligt de partij na aan het hart.

Geschiedenis[bewerken]

De partij is opgericht in 1958 als een christelijke afscheuring van de Kansallinen Kokoomus (Kok.). Tot 2001 staat de partij bekkend als de Suomen Kristillinen Liitto (SKL) (Zweeds: Finlands Kristliga Förbund; Nederlands: Finse Christelijke Liga). De christendemocraten zijn al verschillende malen een verkiezingsalliantie aangegaan met andere partijen. Hun eigen electoraal potentieel schommelt rond de 5%. De christendemocraten zien ook veel leden vertrekken naar grotere partijen als de Kokoomus en het Suomen Keskusta. Na de verkiezingen van 2011 – waarbij de partij 4% en 6 zetels haalt – gaan de christendemocraten deelnemen aan de regering van Jyrki Katainen (Kok.). Partijleider Päivi Räsänen is in die regering minister van Binnenlandse Zaken.

Partijleiders[bewerken]

Externe link[bewerken]