Christus Koningkerk (Sittard)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Christus Koningkerk
Plaats Sittard
Gebouwd in 1928
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  521609
Architectuur
Architect(en) Jos Wielders
Bouwmateriaal betonskelet; baksteen
Stijlperiode Expressionisme
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Christus Koningkerk is een rooms-katholiek kerkgebouw te Sittard, gelegen aan Leyenbroekerweg 109.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Deze kerk is de voormalige kloosterkerk van het klooster van de Missionarissen van het Heilig Hart. Het betreft een groot gebouwencomplex van 1889 en jonger. De gebouwen zijn gegroepeerd om twee vinnenplaatsen. De oudste bebouwing is deels neogotisch. Er is een Andreaskapel, een klooster, een missiecollege en gymnasium. Uitbreidingen vonden plaats in 1896, 1900, 1910 en 1913.

Jos Wielders ontwierp de niet-georiënteerde kloosterkerk, welke in 1928 werd gebouwd. Het is een driebeukige kerk met rond koor met straalkapellen. In 1942 werd het klooster opgeheven en in 1950 werd de kerk een parochiekerk.

Kerkgebouw[bewerken | brontekst bewerken]

De kerk is gebouwd als een betonnen constructie, opgevuld met baksteen. Aan de oostzijde is de lichtbeuk met vier kappen. Hierin bevinden zich glas-in-loodramen, ook aan de westzijde zijn er twee van dergelijke ramen. Ze werden vervaardigd door atelier Bücher te Osnabrück en hebben als thema Aan de zuidoostzijde bevindt zich een bakstenen toren in een bouwstijl die zweemt naar de Amsterdamse School (baksteenexpressionisme). De kerkruimte is wit gepleisterd en wordt overwelfd door een spitsbooggewelf.