Cișmigiupark

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Cişmigiu in winter 2002
Zomer in Cişmigiu

Het Cișmigiupark is een, voor het publiek, open park in het centrum van Boekarest, in Roemenië. Het park is het oudste en grootste (17 hectare) park in het centrum. De hoofdingang ligt aan de Elisabeta Boulevard, nabij het stadhuis. Nog een grote ingang heb je aan de Știrbei Vodă Boulevard, nabij het Crețulescu Paleis.

De Rondul Roman (Romeinse Rond) of Rotonda Scriitorilor (Schrijvers' rotonde) is een pad in de vorm van een cirkel waar je 12 borstbeelden kunt vinden van 12 belangrijke Roemeense schrijvers in de geschiedenis: Mihai Eminescu, Alexandru Odobescu, Titu Maiorescu, Ion Luca Caragiale, George Coșbuc, Ștefan Octavian Iosif, Ion Creangă, Alexandru Vlahuță, Duiliu Zamfirescu, Bogdan Petriceicu Hasdeu, Nicolae Bălcescu en Vasile Alecsandri.

Verder heb je in het park het Monumentul Eroilor Francezi (Monument voor de Franse helden) dat de Franse soldaten herdenkt die omgekomen zijn tijdens gevechten in Roemenië, in de Eerste Wereldoorlog. Ook heb je het Izvorul Sissi Stefanidi, gemaakt door Ioan C. Dimitriu Bârlad (1890-1964), waar je een vrouw uit kunt halen die verdrietig is omdat haar dochter is overleden. De vrouw is water aan het halen. Andere (stand)beelden in Cișmigiu zijn die van de journalist Gheorghe Panu, gemaakt door Gheorghe Horvath, en van een schrijfster & vrouwenrechtenactivist Maica Smara (1854-1944), gemaakt door Mihai Onofrei.

Het Cișmigiu is gemaakt in 1847 en is ontworpen door de Duitse architect Carl F.W. Meyer, die meer parken heeft ontworpen in de Verenigde Staten.

De naam Cișmigiu komt uit het Turks: een cișmea is een fontein en een cișmigiu is een persoon die verantwoordelijk is voor het bouwen en onderhouden van het fontein.

Nabij Cișmigiu heb je de beroemde Gheorghe Lazăr Hogeschool.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]