Cian O'Connor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Cian O'Connor
Hessischen Ministerpräsidenten Cyan O'Connor with Cooper 2013.jpg
Persoonlijke informatie
Geboortedatum 12 november 1979
Geboorteplaats Dublin
Lengte 1,76 m
Gewicht 74 kg
Sportieve informatie
Onderde(e)l(en) paardensport
Olympische Spelen 2004
Portaal  Portaalicoon   Sport

Cian O'Connor (Dublin, 12 november 1979) is een Ierse ruiter.

O'Connor won bij de Olympische Spelen in Athene (2004) de gouden medaille bij het springen. Hiermee werd de Ier samen met zijn paard Waterford Crystal ineens een nationale bekendheid, aangezien weinig Ieren medailles winnen bij de Spelen. Dit was voor hem echter van korte duur, want in oktober 2004 kwam aan het licht dat Waterford Crystal bij de dopingcontroles positief reageerde op bepaalde verboden middelen. Nadat de B-monsters van het paard gestolen bleken te zijn werd O'Connor gediskwalificeerd vanwege het vermoede dopinggebruik van zijn paard.

Later bleek dat het paard inderdaad verboden middelen had gebruikt, maar dat deze middelen geen prestatiebevorderend effect hebben. Bovendien waren deze middelen op legale wijze voorgeschreven aan het paard. Opvallend genoeg trokken O'Connor en zijn advocaat zijn bezwaarschriften tegen de anti-doping autoriteiten in juni 2005 zelf in. Hierna moest hij zijn gouden medaille inleveren, en werd hij drie maanden geschorst. Ook het Ierse landenteam werd uit de uitslagen geschrapt.

De Braziliaanse ruiter Rodrigo Pessoa kreeg hiermee de Olympische titel in de schoot geworpen.

In de zomer van 2002 raakte O'Connors 22-jarige vriendin Hazel O'Callaghan ernstig gewond toen ze een paard uit een paardentrailer wilde halen. Het paard schopte haar, en ze overleed later aan haar verwondingen. O'Connor won uiteindelijk toch bij de Olympische Zomerspelen 2012 in Londen de bronzen medaille bij het springen. Hij moest het zilver laten aan Gerco Schröder.

Zie ook[bewerken]