Cimetière de l'Orée de la Forêt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Cimetière de l'Orée de la Forêt is een militaire begraafplaats met Franse gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog, gelegen in het Belgische dorp Rossignol in de gemeente Tintigny. De begraafplaats ligt zo'n anderhalve kilometer ten noorden van het dorpscentrum, langs de weg naar Neufchâteau (N801), aan de rand van een uitgestrekt bos.

Er worden meer dan 2.700 gesneuvelde Franse militairen herdacht, van wie slechts een grote 300 zijn geïdentificeerd. De begraafplaats heeft een symmetrische aanleg, met achteraan een herdenkingsgebouwtje. Vlak buiten de begraafplaats staat, langs de weg en de bosrand, een monument voor de 3de divisie van het Franse koloniale infanterieregiment. Centraal op de begraafplaats staat een monument voor de Franse schrijver Ernest Psichari, die hier sneuvelde, kleinzoon van Ernest Renan.

In de buurt ontmoetten op 22 augustus 1914 de Franse koloniale troepen de Duitse infanterietroepen. In de veldslag vielen zo'n 3.000 doden. De begraafplaats werd tijdens de oorlog vanaf 1917 aangelegd door de Duitse bezetter, samen met de kleinere Cimetière du Plateau en een verdwenen begraafplaats langs de weg naar Marbehan. De begraafplaats werd in 1989 als site beschermd.