Naar inhoud springen

Cindy Hoetmer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Hiro (overleg | bijdragen) op 14 feb 2017 om 16:50. (Wijzigingen door 82.176.134.12 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Wikiwerner)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Cindy Hoetmer
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Cindy Hoetmer
Geboren 1967
Land Vlag van Nederland Nederland
Dbnl-profiel
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Cynthia (Cindy) Hoetmer (Amsterdam, 1967) is een Nederlandse romanschrijfster. Daarnaast schreef ze columns voor onder meer Blvd. en Nieuwe Revu.

Hoetmers debuutroman Het beest in Daisy (De Arbeiderspers, 2005) is het verslag van twee liefdesrelaties van hoofdpersoon Daisy Steenhuys, namelijk met haar schoolvriend de kraker Jay en, jaren later, met de filmproducent Philip F. Springer, bijgenaamd 'Het beest'. De namen Daisy en Jay zijn een verwijzing naar Jay Gatsby en Daisy Buchanan, de hoofdpersonages van F. Scott Fitzgeralds klassieke roman The Great Gatsby uit 1925, terwijl de letter F. in de naam van Springer verwijst naar Fitzgeralds eerste letter. Volgens recensent Kees 't Hart kan in Springer 'met een beetje fantasie' de televisieproducent John de Mol worden herkend.[1]

Hoetmers tweede roman, Schop me! (De Arbeiderspers, 2007), kent een beduidend ingenieuzer plot, waarbij twee tijdsniveaus elkaar afwisselen en naar een verrassende ontknoping leiden. Tegen het decor van het uitgaansleven van de jaren negentig ontspint zich het verhaal van Fee Smit, de ik-persoon, en haar mooie nicht Valerie uit Parijs.

Hoetmer zou zelf haar werk hebben omschreven als 'Reviaanse chicklit'. In werkelijkheid doen de seksuele passages in haar boeken meer denken aan een vrouwelijke versie van Ronald Giphart, terwijl haar tweede roman ook wat de plotopbouw betreft aan Giphart doet denken, met name aan de plotontwikkeling van romans als Phileine zegt sorry (1996) en Ik omhels je met duizend armen (2000). Hoetmer gebruikt veel humor, maar haar geheel eigen droge humor heeft juist weer helemaal niets van Giphart.

Bibliografie

Romans

  • Het beest in Daisy (roman, De Arbeiderspers, 2005)
  • Schop me! (roman, De Arbeiderspers, 2007)

Hoetmer vertaalde het stripverhaal Adolf; Jawohl, ik ben terug! (De Appelbloesem Pers, 2000)