Cinemascope

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Normaal beeld (boven) en samengeperste (anamorfotische) opname op 35 mm (CinemaScope)

Cinemascope of CinemaScope is een in 1953 door de Amerikaanse filmmaatschappij 20th Century Fox geïntroduceerd systeem voor opname en projectie van extra-brede beelden op bioscoopfilm (de zogenaamde muur-tot-muurprojectie). De eerste film met dit systeem was The Robe.

Techniek[bewerken]

Optisch was het systeem nog niet perfect (vervorming aan de beeldranden), maar het was veel eenvoudiger dan het oudere Cinerama uit 1952.

Het brede Cinemascope-beeld wordt tijdens de opname via een anamorfotisch objectief tot het gebruikelijke 35mm-formaat samengeperst, en wordt dus op normale 35mm-film opgenomen. Tijdens de projectie wordt het beeld door het objectief weer 'uitgerekt' tot het brede Cinemascope-formaat. Er is hierdoor geen speciale camera en geen speciale projector nodig, men kan volstaan met het vervangen van de optiek.

Geschiedenis[bewerken]

Het systeem is ontwikkeld omdat de bioscoopindustrie in de malaise kwam nadat in de jaren 1950 en 1960 veel meer mensen thuis een televisietoestel kregen. Het muur-tot-muur-projectieprincipe werd flink aangeprezen; men zou thuis een film niet zo geweldig kunnen beleven als in de bioscoop.

Later heeft het betere Panavision-systeem het Cinemascope-systeem verdrongen. De basis voor het Cinemascope-systeem was overigens reeds gelegd in de jaren twintig, toen ook al veel werd geëxperimenteerd met afwijkende filmformaten.