Cionus alauda

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Cionus alauda
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Coleoptera
Familie:Curculionidae
Geslacht:Cionus
Soort
Cionus alauda
(Herbst, 1784)
Cionus alauda op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

Cionus alauda is een kever behorend tot Snuitkeverfamilie. Hij voet zicht met planten uit de Helmkruidfamilie (Scrophulariaceae).

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Het bereikt een lengte van 2,7-3,4 mm. Snuit lang, naar beneden gebogen. Het is een lichtgekleurde snuitkever met een kenmerkende donkerbruine vlek op de dekschilden achter het pronotum. Het halsschild en de dekschilden zijn dicht bedekt met witte schubben. Poten en voelsprieten overwegend rood.

De larven leven vrij op de bladeren. Ze lijken op kleine naaktslakken.

Habitat[bewerken | brontekst bewerken]

Het komt voor in rivierdalen, sloten, aan de oevers van stilstaand water, in natte weiden, open plekken, in struikgewas en loofbossen. Actief van mei tot augustus.

Voedsel[bewerken | brontekst bewerken]

Hij is oligofaag en voedt zich met planten uit de Scrophulariaceae, zoals:

Levenswijze[bewerken | brontekst bewerken]

Het vrouwtje legt 1 tot 4 eieren op de rand van het blad, en stopt het gat vervolgens dicht met uitwerpselen. De larven voeden zich van juni tot september en verpoppen zich vervolgens in bruine cocons.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Hij komt voor in Europa en Noord-Afrika. In Europa is hij waaregenomen in Oostenrijk, Bosnië en Herzegovina, Bulgarije, Kroatië, Montenegro, Tsjechië, Frankrijk, Griekenland, Spanje, Nederland, Duitsland, Polen, Portugal (eilanden Madeira en Selvagens), Servië, Slowakije, Slovenië, Zwitserland, Groot-Brittannië en Italië (inclusief Sicilië en mogelijk Sardinië).