Ciske de Rat (1984)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Ciske de Rat (film uit 1984))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ciske de Rat
Koningin Beatrix kreeg bloemen van hoofdrolspeler Danny de Munk (Ciske), Bestanddeelnr 932-9142.jpg
Regie Guido Pieters
Producent Matthijs van Heijningen
Scenario Piet Bakker (boek)
Karin Loomans (screen)
Muziek Erik van der Wurff
Distributie Sigma filmproducties
Première 29 maart 1984
Genre Drama
Speelduur 107 min.
Taal Nederlands
Land Nederland
Budget 1.500.000 gulden
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Ciske de Rat is een Nederlandse film uit 1984, gebaseerd op de boeken Ciske de Rat en Ciske groeit op uit de Ciske trilogie van Piet Bakker. Het boek werd al eens eerder verfilmd in 1955 en in 2007 kwam er een musical uit, waarin de gehele trilogie verteld wordt.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Het verhaal speelt zich af midden in de jaren 1930. Ciske is een straatjongen die weinig ouderliefde krijgt. Zijn vader is zeeman en bijna altijd weg, en Ciske moet noodgedwongen bij zijn moeder wonen, die niets van hem moet weten. Ciske wordt telkens weer van school gestuurd, maar dan komt hij op een nieuwe school bij meester Bruis in de klas. Die weet Ciskes vertrouwen te winnen en Ciske krijgt het erg naar zijn zin bij hem in de klas. Ciskes vader krijgt een verhouding met wasvrouw tante Jans, waardoor er voor Ciske hoop gloort op een beter leven dan bij zijn moeder thuis. Maar dan gebeurt er iets verschrikkelijks. Wanneer zijn moeder een cadeau van Ciskes enige vriend Dorus, die net overleden is, kapot maakt, grijpt hij in een vlaag van woede een mes en steekt. Ciskes moeder overlijdt en Ciske moet naar de tuchtschool, waar hij moet zien te overleven tussen veel oudere jongens. Bij thuiskomst wil niemand meer iets van hem weten en ook tante Jans wil niet meer met Ciskes vader trouwen, omdat ze haar toekomst niet wil bouwen op de dood van een ander. Uiteindelijk lijkt het allemaal goed te komen. Ciske redt zijn pestende klasgenootje van de verdrinkingsdood en mag weer terugkomen op zijn oude school. De relatie tussen Ciskes vader en tante Jans wordt bijgelegd en ze besluiten te trouwen.

Rolverdeling[bewerken]

Trivia[bewerken]

  • Hoofdrolspeler Danny de Munk scoorde een grote hit met het liedje Ik voel me zo verdomd alleen (geschreven door Karin Loomans en Herman van Veen).
  • De film werd grotendeels gedraaid in de Amsterdamse Czaar Peterbuurt. Zo bevindt het huis van de familie Vrijmoeth (Ciske en zijn moeder, Marie Vrijmoeth) zich in de film op Conradstraat 150. Voor het winkeltje van tante Jans werd Czaar Peterstraat 120 gebruikt. De school waar Ciske les heeft van meester Bruis, is het negentiende-eeuwse gebouw aan Kraijenhoffstraat 32-34. De tunnel onder het spoor en de twee hoekhuizen op de kruising van de Czaar Peterstraat, de Parallelweg en de Frans de Wollantstraat komen eveneens herhaaldelijk in beeld. In het meest spitse hoekhuis (nr. 198) zijn de opnames gemaakt van het café waar Ciske en zijn moeder werkten. De internaatscenes werden gedraaid in en om het Koloniehuis aan de Zwartendijk 1, Egmond aan Zee.

Prijzen[bewerken]

  • Winnaar - Unicef award