Clark Ashton Smith

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Clark Ashton Smith
Clark Ashton Smith in 1912
‘Mijn eigen bewuste ideaal is de lezer te misleiden tot het aanvaarden van een onmogelijkheid, of een reeks van onmogelijkheden, door middel van een soort verbale zwarte magie, waarbij ik gebruik maak van proza-ritme, metafoor, vergelijking, klankkleur, contrapunt en andere stilistische middelen, als een soort bezwering.’[1]
Algemene informatie
Bijnaam Klarkash-Ton
Pseudoniem(en) Timeus Gaylord
Geboren 13 januari 1893
Geboorteplaats Long Valley (Californië)
Overleden 15 augustus 1961
Overlijdensplaats Pacific Grove (Californië)
Land Vlag van Verenigde Staten USA
Beroep Schrijver
Handtekening Handtekening
Werk
Jaren actief 1910-1961
Genre Fantasy
Horror
Stroming Weird Tales
Romantiek
Uitgeverij Arkham House
(en) IMDb-profiel
Website
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Clark Ashton Smith (Long Valley (Californië), 13 januari 1893Pacific Grove (Californië), 14 augustus 1961) was een Amerikaans fantasy, horror en sciencefictionschrijver. Ook schreef hij met vrij veel succes gedichten en was hij beeldhouwer.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Clark Ashton Smith woonde lange tijd bij zijn ouders en volgde alleen de basisschoolonderwijs. Hij leerde zichzelf de Franse en Spaanse taal. Zijn fotografisch geheugen stelde hem in staat veel informatie uit woordenboeken en encyclopedieën te onthouden. Vanaf zijn elfde jaar begon hij sprookjesachtige verhalen te schrijven. Later schreef Smith ook gedichten, waardoor hij de aandacht trok van schrijver H.P. Lovecraft, waarmee een vele jaren durende vriendschap en correspondentie begon. Hij verdiende weinig met zijn schrijven en was vaak genoodzaakt bijbaantjes te nemen om zichzelf en zijn ouders te onderhouden. Na de dood van zijn ouders trouwde hij in 1954 met Carol Jones Dorman.

Werken[bewerken | brontekst bewerken]

Tot 1925 maakte Smith vooral gedichten. De volgende tien jaar schreef hij diverse fantasy-verhalen, die zich onder andere afspeelden in Atlantis, op Mars, in Hyperborië en zijn bekendste werk: de Zothique-verhalen. Na 1935 verflauwde zijn belangstelling voor het schrijven en begon hij met beeldhouwen.

Vertaalde verhalenbundels[bewerken | brontekst bewerken]