Clark Ashton Smith

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Clark Ashton Smith

Clark Ashton Smith (Long Valley (Californië), 13 januari 1893 - Pacific Grove (California), 14 augustus 1961) was een Amerikaans fantasy, horror en sciencefictionschrijver. Ook schreef hij met vrij veel succes gedichten en was hij beeldhouwer.

Biografie[bewerken]

Clark Ashton Smith woonde lange tijd bij zijn ouders en volgde alleen de basisschool-onderwijs. Hij leerde zichzelf de Franse en Spaanse taal. Zijn fotografisch geheugen stelde hem in staat veel informatie uit woordenboeken en encyclopedieën te onthouden. Vanaf zijn elfde jaar begon hij sprookjesachtige verhalen te schrijven. Later schreef hij ook gedichten, waardoor hij de aandacht trok van schrijver H.P. Lovecraft, waarmee een vele jaren durende vriendschap en correspondentie begon. Hij verdiende weinig met zijn schrijven en was vaak genoodzaakt bijbaantjes te nemen om zichzelf en zijn ouders te onderhouden. Na de dood van zijn ouders trouwde hij in 1954 met Carol Jones Dorman.

Werken[bewerken]

Tot 1925 maakte hij vooral gedichten. De volgende tien jaar schreef hij diverse fantasy verhalen, die zich onder andere afspeelden in Atlantis, op Mars, in Hyperborië en zijn bekendste werk: de Zothique-verhalen. Na 1935 verflauwde zijn belangstelling voor het schrijven en begon hij met beeldhouwen.

Vertaalde verhalenbundels[bewerken]