Cliff Williams

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Cliff Williams in 1981.

Cliff Williams Romford, Engeland, 14 december 1949) is een Britse bassist die het best bekend is als bassist bij de Australische hardrockband AC/DC, waarin hij in juni 1977 debuteerde. Hij werd (samen met de andere leden van AC/DC) in 2003 ingeleid in de Rock and Roll Hall of Fame.

Toen hij negen was verhuisde hij naar Liverpool, waar hij zijn eerste twee werkjaren doorbracht als technicus, voordat hij zijn eerste band oprichtte, namelijk Home. Net zoals de zanger van AC/DC, Brian Johnson, woont hij nu in het zuidwesten van Florida. Hij is de vader van model/actrice Erin Lucas.

Biografie[bewerken]

Vroegere carrière[bewerken]

In 1970 begon Cliff Williams zijn eerste band, Home, met zanger Mick Stubbs, gitarist Laurie Wisefield en drummer Mick Cook. In 1970 sloten ze een deal met Epic Records, en het volgende jaar kwam er een debuutplaat uit, genaamd, 'Pause for a hoarse horse. In november 1971, mocht Home optreden in het voorprogramma van Led Zeppelin in de Wembley Empire Pool, op de tweede dag van Led Zeppelins Electric Magic-optredens, waarbij zowel circusacts als rockbands aan bod kwamen.

In 1972 verving Jim Anderson Clive John als toetsenist. Home bracht in november 1972 een zelf-getiteld album uit, waar hun enige hit op stond 'Dreamer'. 'Dreamer' piekte op de 41e plaats in de UK Album Charts. Hun volgende album, 'The Alchemist', volgde in 1973, maar had niet al te veel succes. Hoewel de Britse singer-songwriter Al Stewart voorstelde dat Home zijn eerste Amerikaanse tour zou ondersteunen, verliet Mick Stubbs de band. De anderen werden 'The Al Stewart Band'. The Al Stewart Band, bleef niet lang bestaan. Cliff Williams was de volgende die de band verliet, om daarna de band 'Bandit' te vormen in 1974.

Bandit kreeg al rap een contract met Arista Records en bracht een zelf-getiteld album uit in 1977. De bandleden van Bandit waren, Cliff Williams, zanger Jim Diamond(die later succes behaalde als soloartiest) en drummer Graham Broad ( die later bij Bucks Fizz en Roger Waterss band ging).

AC/DC[bewerken]

Nadat bassist Mark Evans kort na het opnemen van het studioalbum Let There Be Rock uit 1977 ontslagen werd, werd Cliff de nieuwe bassist van AC/DC. Na eerst te verschijnen tijdens de Let There Be Rock tour, maakte Cliff zijn studio debuut op het studioalbum Powerage uit 1978. Hij is bekend doordat hij stevige, maar simpele baslijnen speelt, die de slaggitaarstukken volgen, maar ook doordat hij de backingvocals verzorgt samen met slaggitarist Malcolm Young.

Eind augustus 2016 gaf Williams aan met pensioen te willen gaan op officiële Facebookpagina van de AC/DC. In september 2016 trad hij voor het laatst op met de band. Williams trad ruim 39 jaar met de band op. Hij was na Angus Young het langstzittende lid van de band zoals die in 2016 optrad.