Clixon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Clixon van een stofzuigermotor

Een clixon is een thermostatische schakelaar die bij het bereiken van een bepaalde temperatuur (vermeld in het opschrift) het elektrische circuit waarin het is aangebracht onderbreekt.

De clixon wordt toegepast om een apparaat of een verwarmingselement te beschermen tegen oververhitting. Ze worden aangewend in elektrische apparaten, zoals bij de wasmachine, de afwasmachine, de frituurpan of het koffiezetapparaat. De naam 'clixon' is afkomstig van de Amerikaanse fabrikant 'Klixon', inmiddels onderdeel van Sensata Technologies, die deze thermostaten maakt. In de volksmond heet deze speciale thermostaat 'clixon', en is van het type bimetaal thermostaat. Een veel gebruikte variant is een rond exemplaar met twee aansluitlippen, die in de bedrading wordt aangesloten met behulp van amp-vlakstekkers, of middels solderen.

Werking[bewerken | bron bewerken]

In tegenstelling tot een temperatuurzekering die bij een bepaalde temperatuur doorsmelt, hoeft een temperatuurschakelaar gewoonlijk niet vervangen te worden wanneer deze in werking treedt. Nadat de schakelaar een bepaalde temperatuur heeft bereikt wordt het schakelcontact geopend, waardoor de stroom wordt uitgeschakeld. Hierdoor krijgt de schakeling de tijd om af te koelen. Na het afkoelen sluit de schakelaar de stroomkring weer, en zal de stroom in het apparaat terug ingeschakeld worden.

Behalve clixons die zich zelf uit en in schakelen, zijn er ook modellen die handmatig gereset moeten worden als de temperatuur onder de schakeltemperatuur komt. Dit gebeurt door middel van het indrukken van een knopje op de clixon.

Zie ook[bewerken | bron bewerken]