Cloud Atlas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Cloud Atlas
Cloud Atlas Logo.png
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Tagline Everything Is Connected
Regie Tom Tykwer
Andy Wachowski
Lana Wachowski
Producent Stefan Arndt
Grant Hill
Tom Tykwer
Andy Wachowski
Lana Wachowski
Scenario Scenario
Lana Wachowski
Tom Tykwer
Andy Wachowski
David Mitchell (roman)
Hoofdrollen Tom Hanks
Halle Berry
Hugh Grant
Ben Whishaw
Jim Broadbent
Hugo Weaving
Jim Sturgess
Doona Bae
James D'Arcy
Xun Zhou
Keith David
Muziek Reinhold Heil
Johnny Klimek
Tom Tykwer
Montage Alexander Berner
Cinematografie Frank Griebe
John Toll
Distributie Warner Bros. Pictures
Première Vlag van Canada 8 september 2012 (wereldpremière)
Vlag van Verenigde Staten 26 oktober 2012
Vlag van Nederland 29 november 2012
Vlag van België 20 maart 2013
Genre Sciencefiction
Mystery
Speelduur 172 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Duitsland Duitsland
Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Vlag van China China
Vlag van Singapore Singapore
Budget $ 100.000.000 (geschat)
Opbrengst $ 130.482.868 (wereldwijd)[1]
Gewonnen prijzen 7
Overige nominaties 14 (genomineerd voor 1 Golden Globe)
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Cloud Atlas is een Duitse speelfilm uit 2012, gebaseerd op het gelijknamige boek van David Mitchell. De film is geregisseerd, geproduceerd en geschreven door het trio Tom Tykwer, Lana en Andy Wachowski. De als reclame voor de film dienende trailer duurt zes minuten.

Verhaallijn[bewerken]

Deze film bestaat uit 6 verhalen waarvan de hoofdpersonen met elkaar verbonden zijn omdat ze allemaal een komeetvormige moedervlek hebben en door verschillende links tussen de verhaallijnen. Een dagboek uit 1849 drijft rond op de Stille Oceaan. In dat dagboek zitten brieven van een componist aan zijn vriend, een thriller over een moord in een kerncentrale, een klucht over een uitgever in een verpleeghuis, een opstandige kloon in het futuristische Korea en het verhaal van een stam in het post-apocalyptische Hawaï, ver in de toekomst.

1849[bewerken]

De Amerikaanse advocaat Adam Ewing redt een ontsnapte Moriorislaaf, Autua, wanneer deze als verstekeling door hem op diens schip wordt betrapt. Ewing is ziek en wordt behandeld door de scheepsarts, Adam Goose. Goose vertelt hem dat hij een parasitaire infectie heeft, maar in werkelijkheid vergiftigt hij Ewing langzaam met 'medicijnen' om diens goud te kunnen stelen. Autua redt hem op het laatste moment van Goose. Hierop besluit Ewing met zijn vrouw, tot afschuw van zijn schoonvader die in de slavenhandel zit, tot de abolutionistenbeweging toe te treden.

1936[bewerken]

Robert Frobisher, een jonge Engelse componist, wordt als amanuensis door de componist Vyvyan Ayrs, aangenomen. Frobisher componeert een symfonie, de 'The Cloud Atlas Sextet', en leest ondertussen het dagboek van Ewing. Wanneer Ayrs Frobishers werk probeert te stelen en hem te chanteren met zijn homoseksualiteit, schiet Frobisher Ayrs neer met diens eigen pistool. Hij is nu een vluchteling met de autoriteiten op zijn hielen en weet dat hij gedoemd is. Hij maakt de Cloud Atlas Sextet af en schiet zichzelf met het pistool in zijn mond vlak voor zijn geheime liefde Rufus Sixsmith binnenkomt.

1973[bewerken]

De journaliste Luisa Rey raakt tijdens een stroomstoring in de lift vast te zitten met Rufus Sixsmith, nu een wetenschapper van middelbare leeftijd. Sixsmith brengt Rey op het spoor van een samenzwering van de oliemaatschappijen om een kerncentrale te saboteren, teneinde door een nucleair ongeval het imago van kernenergie te bezoedelen. De olietycoons laten Sixsmith vermoorden en Rey ontdekt de brieven van Frobisher bij zijn lichaam. Ook een sympathieke wetenschapper moet zijn hulp aan Rey met de dood bekopen, maar met behulp van het beveiligingshoofd weet Rey de samenzweerders te ontmaskeren.

2012[bewerken]

Dermot Higgins is een misdadiger die zijn memoires schrijft onder de titel 'Knuckle Sandwich'. Wanneer hij op een gala de criticus die 'Knuckle Sandwich' in zijn recencie heeft neergesabeld van het balkon duwt, schiet door de publieke aandacht aan dit incident de verkoop van het boek omhoog. Uitgever Timothy Cavendish wordt hierdoor echter door Higgins' bende afgesperst, die Higgins' royalties opeist. Doodsbang wendt hij zich tot zijn broer die wel een schuilplaats weet, het hotel Aurora House. Onderweg leest hij een manuscript gebaseerd op Luisa Reys verhaal, geschreven door haar inmiddels volwassen buurjongen. Aurora House blijkt echter een bejaardentehuis gerund door tirannieke verpleegsters die bejaarden contact met de buitenwereld ontzeggen en hen niet toestaan het tehuis te verlaten. Mensen betalen grof geld om van de zorg voor hun (groot)ouders verlost te zijn. Het 'register' dat Cavendish moest tekenen blijkt een machtiging op basis waarvan hij al zijn bewegingsvrijheid verliest. Het blijkt dat Cavendish' broer hem erin heeft geluisd: de wraak voor een buitenechtelijke affaire met diens vrouw. Cavendish ontsnapt met drie andere bejaarden en belandt bij zijn jeugdliefde, waar hij op zijn beurt zijn memoires schijft. Deze zullen later verfilmd worden.

2136[bewerken]

Sonmi-451 is in het dystopische Neo-Seoel een kloon gefokt voor slavenarbeid in een restaurant. Een andere kloon, Yoona-939, laat haar de verfilmde memoires van Cavendish zien wat haar inspireert tot opstand. Yoona-939 wordt gedood maar Sonmi-451 wordt door het verzet bevrijd. Ze komt er via hen achter hoe klonen worden misbruikt en domgehouden, om aan het eind van hun 10-jarige dienst te worden gedood om als voedsel te dienen voor de levende klonen. Sonmi-451 wordt door het verzet naar een afgelegen eiland gebracht waar ze een verklaring voorleest die wordt uitgezonden naar alle 12 staten en 4 buitenaardse koloniën. De overheid valt binnen en de soldaten doden iedereen behalve Sonmi-451 die haar verhaal aan een archivaris vertelt. Ze wordt geëxecuteerd maar sterft met een glimlach op haar gezicht.

2311[bewerken]

Dit eiland blijkt het hoofdeiland van Hawaï, waar in 2311 na een niet-gespecificeerde wereldramp verschillende stammen in barbaarse omstandigheden leven. Zachry en zijn stam zijn in oorlog met de kannibalistische Kona-stam. Op een dag arriveert een boot van de Prescients, mensen die gebruik maken van de overblijvende technologie maar ten prooi vallen aan een besmettelijke ziete. Een Prescient vrouw, Meronym, wil de Mauna Sol (Mauna Kea) beklimmen en heeft een gids nodig. Na enige aarzeling stemt Zachry toe nadat Meronym zijn nichtje het leven heeft gered. Ze bereiken het zendstation vanwaar Sonmi-451, nu door Zachry en zijn stam als godin aanbeden, eens haar boodschap heeft verzonden. Meronym stuurt een SOS naar de buitenwereldse koloniën, maar op de terugreis blijken de Kona Zachry's hele stam te hebben uitgeroeid, op Caitkin na. Zachry doodt uit wraak een van de Kona, waarna de rest achter hem aankomt. Meronym redt de twee en vele jaren later vertelt Zachry het hele verhaal op een verre planeet aan de kleinkinderen van hem en Meronym.

Rolverdeling[bewerken]

Acteur Personage
Hanks, Tom Tom Hanks Dr. Henry Goose / Hotel Manager / Isaac Sachs / Dermot Hoggins / Cavendish Look-a-Like Actor / Zachry
Berry, Halle Halle Berry Native Woman / Jocasta Ayrs / Luisa Rey / Indian Party Guest / Ovid / Meronym
Broadbent, Jim Jim Broadbent Captain Molyneux / Vyvyan Ayrs / Timothy Cavendish / Korean Musician / Prescient 2
Weaving, Hugo Hugo Weaving Haskell Moore/ Tadeusz Kesselring / Bill Smoke / Nurse Noakes / Boardman Mephi / Old Georgie
Sturgess, Jim Jim Sturgess Adam Ewing / Poor Hotel Guest / Megan's Dad / Highlander / Hae-Joo Chang / Adam (Zachry's Brother-in-Law)
Bae, Doona Doona Bae Tilda / Megan's Mom / Mexican Woman / Sonmi-451 / Sonmi-351 / Sonmi Prostitute
Whishaw, Ben Ben Whishaw Cabin Boy / Robert Frobisher / Store Clerk / Georgette / Tribesman
David, Keith Keith David Kupaka / Joe Napier / An-kor Apis / Prescient
D'Arcy, James James D'Arcy Young Rufus Sixsmith / Old Rufus Sitxsmith / Nurse James / Archivist
Grant, Hugh Hugh Grant Rev. Giles Horrox / Hotel Heavy / Lloyd Hooks / Denholme Cavendish / Seer Rhee / Kona Chief
Sarandon, Susan Susan Sarandon Madame Horrox / Older Ursula / Yusouf Suleiman / Abbess
Gyasi, David David Gyasi Autua / Lester Rey / Duophysite
Zhou, Xun Xun Zhou Talbot / Yoona-939 / Rose

Externe links[bewerken]

Referenties[bewerken]

  1. Cloud Atlas (2012). Box Office Mojo. Geraadpleegd op 2 maart 2013