Cloud Atlas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cloud Atlas
Cloud Atlas Logo.png
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Tagline Everything Is Connected
Regie Tom Tykwer
Andy Wachowski
Lana Wachowski
Producent Stefan Arndt
Grant Hill
Tom Tykwer
Andy Wachowski
Lana Wachowski
Scenario Scenario
Lana Wachowski
Tom Tykwer
Andy Wachowski
David Mitchell (roman)
Hoofdrollen Tom Hanks
Halle Berry
Hugh Grant
Ben Whishaw
Jim Broadbent
Hugo Weaving
Jim Sturgess
Doona Bae
James D'Arcy
Xun Zhou
Keith David
Muziek Reinhold Heil
Johnny Klimek
Tom Tykwer
Montage Alexander Berner
Cinematografie Frank Griebe
John Toll
Distributie Warner Bros. Pictures
Première Vlag van Canada 8 september 2012 (wereldpremière)
Vlag van Verenigde Staten 26 oktober 2012
Vlag van Nederland 29 november 2012
Vlag van België 20 maart 2013
Genre Sciencefiction
Mystery
Speelduur 172 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Duitsland Duitsland
Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Vlag van China China
Vlag van Singapore Singapore
Budget $ 100.000.000 (geschat)
Opbrengst $ 130.482.868 (wereldwijd)[1]
Gewonnen prijzen 7
Overige nominaties 14 (genomineerd voor 1 Golden Globe)
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal:  Film

Cloud Atlas is een Duitse speelfilm uit 2012, gebaseerd op het gelijknamige boek van David Mitchell. De film is geregisseerd, geproduceerd en geschreven door het trio Tom Tykwer, Lana en Andy Wachowski. De als reclame voor de film dienende trailer duurt zes minuten.

Verhaallijn[bewerken]

Deze film bestaat uit zes verhalen waarvan de hoofdpersonen met elkaar verbonden zijn omdat ze allemaal een komeetvormige moedervlek hebben en door verschillende links tussen de verhaallijnen. Een dagboek uit 1849 drijft rond op de Stille Oceaan. In dat dagboek zitten brieven van een componist aan zijn vriend, een thriller over een moord in een kerncentrale, een klucht over een uitgever in een verpleeghuis, een opstandige kloon in het futuristische Korea en het verhaal van een stam in het post-apocalyptische Hawaï, ver in de toekomst.

1849[bewerken]

De Amerikaanse advocaat Adam Ewing redt een ontsnapte Moriorislaaf, Autua, wanneer deze als verstekeling door hem op diens schip wordt betrapt. Ewing is ziek en wordt behandeld door de scheepsarts, Adam Goose. Goose vertelt hem dat hij een parasitaire infectie heeft, maar in werkelijkheid vergiftigt hij Ewing langzaam om hem te kunnen bestelen. Autua redt hem op het laatste moment van Goose. Hierop besluit Ewing met zijn vrouw tot de abolutionistenbeweging toe te treden, tot afschuw van zijn schoonvader die in de slavenhandel zit.

1936[bewerken]

Robert Frobisher, een jonge Engelse componist, wordt als amanuensis door de componist Vyvyan Ayrs aangenomen. Frobisher componeert een symfonie, de 'The Cloud Atlas Sextet', en leest tussendoor het dagboek van Ewing. Wanneer Ayrs probeert om via chantage Frobishers werk te stelen, schiet Frobisher Ayrs neer met diens eigen pistool. Hij is nu een vluchteling met de autoriteiten op zijn hielen. Hij maakt de Cloud Atlas Sextet af en schiet zichzelf met het pistool in zijn mond vlak voor zijn geheime liefde Rufus Sixsmith binnenkomt.

1973[bewerken]

Journaliste Luisa Rey komt tijdens een stroomstoring in de lift vast te zitten met Rufus Sixsmith, nu een wetenschapper van middelbare leeftijd. Sixsmith brengt Rey op het spoor van een samenzwering van oliemaatschappijen om een kerncentrale te saboteren, teneinde door een nucleair ongeval het imago van kernenergie te bezoedelen. De olietycoons laten Sixsmith vermoorden en Rey ontdekt de brieven van Frobisher bij zijn lichaam. Ook een sympathieke wetenschapper moet zijn hulp aan Rey met de dood bekopen, maar met behulp van het beveiligingshoofd weet Rey de samenzweerders te ontmaskeren.

2012[bewerken]

Dermot Higgins is een misdadiger die zijn memoires schrijft onder de titel 'Knuckle Sandwich'. Op een gala gooit hij de criticus die 'Knuckle Sandwich' in zijn recensie heeft neergesabeld van het balkon, en de publieke aandacht die hieruit voorkomt jaagt de verkoop van het boek omhoog. Uitgever Timothy Cavendish wordt hierop afgeperst door Higgins' broers, die een deel van de royalties opeisen. Doodsbang wendt Cavendish zich tot zijn broer, die wel een schuilplaats weet: het hotel Aurora House. Onderweg naar Aurora House leest hij een manuscript gebaseerd op Luisa Reys verhaal, geschreven door haar inmiddels volwassen buurjongen. Aurora House blijkt echter een bejaardentehuis gerund door tirannieke verpleegsters die bejaarden contact met de buitenwereld ontzeggen en hen niet toestaan het tehuis te verlaten. Het 'hotelregister' dat Cavendish moest tekenen blijkt een machtiging waarmee hij al zijn bewegingsvrijheid opgeeft. Het blijkt dat Cavendish' broer hem erin heeft geluisd: de wraak voor een buitenechtelijke affaire met diens vrouw. Cavendish ontsnapt met drie andere bejaarden en belandt bij zijn jeugdliefde, waar hij op zijn beurt zijn memoires schrijft.

2136[bewerken]

Sonmi-451 is een kloon in het dystopische Neo-Seoel, gefokt voor levenslange slavenarbeid in een restaurant. Een andere kloon, Yoona-939, laat haar de verfilmde memoires van Cavendish zien. De film zet Yoona-939 aan tot opstand. Ze wordt daarbij gedood maar Sonmi-451 wordt bevrijd door het verzet. Ze komt er via hen achter hoe klonen misbruikt en domgehouden worden, om aan het eind van hun 10-jarige dienst te worden gedood en verwerkt tot voedsel voor de levende klonen. Sonmi-451 wordt door het verzet naar een afgelegen plek gebracht waar ze haar manifest rechtstreeks kan uitzenden naar alle 12 staten en 4 buitenaardse koloniën. Ordetroepen vallen binnen tijdens de uitzending en doden iedereen behalve Sonmi-451. Zij wordt ter dood veroordeeld maar mag eerst haar verhaal vertellen aan een archivaris van het overheidsarchief.

2311[bewerken]

Het laatste verhaal speelt zich af op het hoofdeiland van Hawaï, waar in 2311 na een niet-gespecificeerde wereldramp verschillende stammen in primitieve en soms barbaarse omstandigheden leven. Het dorp van Zachry wordt bedreigd door de kannibalistische Kona-stam. Op een dag arriveert een boot van de Prescients, mensen die gebruik maken van de overblijvende technologie maar langzaamaan ten onder gaan aan een onbekende ziekte. Een Prescientvrouw, Meronym, wil de Mauna Sol (Mauna Kea) beklimmen maar heeft daarvoor een gids nodig. Na enige aarzeling stemt Zachry toe. Ze bereiken een zendstation waar een standbeeld staat van Sonmi-451, nu door Zachry en zijn dorp als godin aanbeden. Meronym stuurt een SOS naar de buitenwereldse koloniën, maar op de terugreis blijken de Kona Zachry's hele dorp te hebben uitgeroeid. Zachry doodt uit wraak een van de Kona, waarna de rest achter hem aankomt. Meronym redt de twee en vele jaren later vertelt Zachry het hele verhaal op een verre planeet aan de kleinkinderen van hem en Meronym.

Rolverdeling[bewerken]

Acteur Personage
Hanks, Tom Tom Hanks Dr. Henry Goose / Hotel Manager / Isaac Sachs / Dermot Higgins / Cavendish Look-a-Like Actor / Zachry
Berry, Halle Halle Berry Native Woman / Jocasta Ayrs / Luisa Rey / Indian Party Guest / Ovid / Meronym
Broadbent, Jim Jim Broadbent Captain Molyneux / Vyvyan Ayrs / Timothy Cavendish / Korean Musician / Prescient 2
Weaving, Hugo Hugo Weaving Haskell Moore/ Tadeusz Kesselring / Bill Smoke / Nurse Noakes / Boardman Mephi / Old Georgie
Sturgess, Jim Jim Sturgess Adam Ewing / Poor Hotel Guest / Megan's Dad / Highlander / Hae-Joo Chang / Adam (Zachry's Brother-in-Law)
Bae, Doona Doona Bae Tilda / Megan's Mom / Mexican Woman / Sonmi-451 / Sonmi-351 / Sonmi Prostitute
Whishaw, Ben Ben Whishaw Cabin Boy / Robert Frobisher / Store Clerk / Georgette / Tribesman
David, Keith Keith David Kupaka / Joe Napier / An-kor Apis / Prescient
D'Arcy, James James D'Arcy Young Rufus Sixsmith / Old Rufus Sitxsmith / Nurse James / Archivist
Grant, Hugh Hugh Grant Rev. Giles Horrox / Hotel Heavy / Lloyd Hooks / Denholme Cavendish / Seer Rhee / Kona Chief
Sarandon, Susan Susan Sarandon Madame Horrox / Older Ursula / Yusouf Suleiman / Abbess
Gyasi, David David Gyasi Autua / Lester Rey / Duophysite
Zhou, Xun Xun Zhou Talbot / Yoona-939 / Rose

Externe links[bewerken]

Referenties[bewerken]

  1. Cloud Atlas (2012). Box Office Mojo. Geraadpleegd op 2 maart 2013.