Cloud Atlas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Cloud Atlas
Cloud Atlas
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Tagline Everything Is Connected
Regie Tom Tykwer
Lilly Wachowski
Lana Wachowski
Producent Stefan Arndt
Grant Hill
Tom Tykwer
Lilly Wachowski
Lana Wachowski
Scenario Scenario
Lana Wachowski
Tom Tykwer
Lilly Wachowski
David Mitchell (roman)
Hoofdrollen Tom Hanks
Halle Berry
Hugh Grant
Ben Whishaw
Jim Broadbent
Hugo Weaving
Jim Sturgess
Doona Bae
James D'Arcy
Xun Zhou
Keith David
Muziek Reinhold Heil
Johnny Klimek
Tom Tykwer
Montage Alexander Berner
Cinematografie Frank Griebe
John Toll
Distributie Warner Bros. Pictures
Première Vlag van Canada 8 september 2012 (wereldpremière)
Vlag van Verenigde Staten 26 oktober 2012
Vlag van Nederland 29 november 2012
Vlag van België 20 maart 2013
Genre Sciencefiction
Mystery
Speelduur 172 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Duitsland Duitsland
Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Vlag van China China
Vlag van Singapore Singapore
Budget $ 100.000.000 (geschat)
Opbrengst $ 130.482.868 (wereldwijd)[1]
Gewonnen prijzen 7
Overige nominaties 14 (genomineerd voor 1 Golden Globe)
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Cloud Atlas is een Duits-Amerikaanse speelfilm uit 2012, gebaseerd op het gelijknamige boek van David Mitchell. De film is geregisseerd, geproduceerd en geschreven door het trio Tom Tykwer en de Wachowski's. De als reclame voor de film dienende trailer duurt zes minuten.

Verhaallijn[bewerken | brontekst bewerken]

Deze film bestaat uit zes verhalen waarvan de hoofdpersonen met elkaar verbonden zijn omdat ze allemaal een komeetvormige moedervlek hebben en door verschillende links tussen de verhaallijnen. Een dagboek uit 1849 drijft rond op de Stille Oceaan. In dat dagboek zitten brieven van een componist aan zijn vriend, een thriller over een moord in een kerncentrale, een klucht over een uitgever in een verpleeghuis, een opstandige kloon in het futuristische Korea en het verhaal van een stam in het post-apocalyptische Hawaï, ver in de toekomst.

1849[bewerken | brontekst bewerken]

De Amerikaanse advocaat Adam Ewing redt een ontsnapte Moriorislaaf, Autua, wanneer deze als verstekeling door hem op het schip De Profete wordt betrapt. Ewing is ziek en wordt behandeld door de scheepsarts, Henry Goose. Goose vertelt hem dat hij een parasitaire infectie heeft, maar in werkelijkheid vergiftigt hij Ewing langzaam om hem te kunnen bestelen. Autua redt hem op het laatste moment van Goose. Hierop besluit Ewing met zijn vrouw tot de abolutionistenbeweging toe te treden, tot afschuw van zijn schoonvader die in de slavenhandel zit.

1936[bewerken | brontekst bewerken]

Robert Frobisher, een jonge Engelse componist, wordt als amanuensis door de componist Vyvyan Ayrs aangenomen. Frobisher componeert een symfonie, de The Cloud Atlas Sextet, en leest tussendoor het dagboek van Ewing. Wanneer Ayrs probeert om via chantage Frobishers werk te stelen, schiet Frobisher Ayrs neer met diens eigen pistool. Hij is nu een vluchteling met de autoriteiten op zijn hielen. Hij maakt de Cloud Atlas Sextet af en schiet zichzelf met het pistool in zijn mond vlak voor zijn geheime liefde Rufus Sixsmith binnenkomt.

1973[bewerken | brontekst bewerken]

Luisa Rey, columniste voor Spyglass, komt tijdens een stroomstoring vast te zitten in een lift met Rufus Sixsmith, nu een wetenschapper van middelbare leeftijd. Sixsmith brengt Rey op het spoor van een samenzwering van oliemaatschappijen om een kerncentrale te saboteren, teneinde door een nucleair ongeval het imago van kernenergie te bezoedelen. De olietycoons laten Sixsmith vermoorden en Rey ontdekt de brieven van Frobisher bij zijn lichaam. De sympathieke wetenschapper Isaac Sachs moet zijn hulp aan Rey met de dood bekopen, maar met behulp van Joe Napier, het beveiligingshoofd, weet Rey de samenzweerders te ontmaskeren.

2012[bewerken | brontekst bewerken]

Dermot Hoggins is een misdadiger die zijn memoires heeft geschreven onder de titel Knuckle Sandwich. Op een gala gooit hij Felix Finch, de criticus die Knuckle Sandwich in zijn recensie heeft neergesabeld van het balkon, en de publieke aandacht die hieruit voortkomt jaagt de verkoop van het boek omhoog. Uitgever Timothy Cavendish wordt hierop afgeperst door Hoggins' broers, die een deel van de royalty's opeisen. Doodsbang wendt Cavendish zich tot zijn broer Denholme, die wel een schuilplaats weet: het hotel Aurora House. Onderweg naar Aurora House leest hij een manuscript gebaseerd op Luisa Reys verhaal, geschreven door haar inmiddels volwassen buurjongen Javier Gomez. Aurora House blijkt echter een bejaardentehuis gerund door tirannieke verpleegsters die bejaarden contact met de buitenwereld ontzeggen en hen niet toestaan het tehuis te verlaten. Het 'hotelregister' dat Cavendish moest tekenen blijkt een machtiging waarmee hij al zijn bewegingsvrijheid opgeeft. Het blijkt dat Denholme hem erin heeft geluisd: de wraak voor een buitenechtelijke affaire met diens vrouw Georgette. Cavendish ontsnapt met drie andere bejaarden en belandt bij zijn jeugdliefde Ursula, waar hij op zijn beurt zijn memoires schrijft.

2144[bewerken | brontekst bewerken]

Sonmi-451 is een kloon in het dystopische Neo-Seoel, gefokt voor levenslange slavenarbeid in het restaurant Papa Song. Een andere kloon, Yoona-939, laat haar de verfilmde memoires van Cavendish zien. De film zet Yoona-939 aan tot opstand. Ze wordt daarbij gedood maar Sonmi-451 wordt bevrijd door het verzet. Ze komt er via hen achter hoe klonen misbruikt en domgehouden worden, om aan het eind van hun tienjarige dienst te worden gedood en verwerkt tot voedsel voor de levende klonen. Sonmi-451 wordt door het verzet naar een afgelegen plek gebracht waar ze haar manifest rechtstreeks kan uitzenden naar alle 12 staten en 4 buitenaardse koloniën. Ordetroepen vallen binnen tijdens de uitzending en doden iedereen behalve Sonmi-451. Zij wordt ter dood veroordeeld maar mag eerst haar verhaal vertellen aan een archivaris van het overheidsarchief.

2321[bewerken | brontekst bewerken]

Het laatste verhaal speelt zich af op het hoofdeiland van Hawaï, waar 106 winters na een niet-gespecificeerde wereldramp verschillende stammen in primitieve en soms barbaarse omstandigheden leven. Het dorp van Zachry Bailey wordt bedreigd door de kannibalistische Kona-stam. Op een dag arriveert een schip van de Voorzieners, mensen die gebruik maken van de overblijvende technologie maar langzaamaan ten onder gaan aan een onbekende ziekte. Een Voorzienervrouw, Meronym, wil de Mauna Sol (Mauna Kea) beklimmen maar heeft daarvoor een gids nodig. Nadat Meronym Catkin redt, het nichtje van Zachry die dodelijk verwond was geraakt, stemt hij toe. Ze bereiken een zendstation waar een standbeeld staat van Sonmi-451, nu door Zachry en zijn dorp als godin aanbeden. Meronym stuurt een SOS naar de buitenwereldse koloniën, maar op de terugreis blijken de Kona Zachry's hele dorp te hebben uitgeroeid, ook zijn zuster Rose. Zachry doodt uit wraak de leider van de Kona, waarna de rest achter hem aankomt. Meronym redt Zachry en Catkin en vele jaren later vertelt Zachry het hele verhaal op een verre planeet aan de kleinkinderen van hem en Meronym.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Hoofdrollen[bewerken | brontekst bewerken]

Personages in het vet geven het hoofdpersonage in elke verhaallijn weer, die allemaal een komeetvormige moedervlek hebben.

Acteur / actrice Polynesië, 1849 Cambridge / Edinburgh, 1936 San Francisco, 1973 Londen, 2012 Neo-Seoel, 2144 Hawaï, 106 winters na De Val (2321)
Jim Sturgess Adam Ewing Arme hotelgast Vader van Megan Schot in pub Hae-Joo Chang Adam, Zachry's schoonbroer
Ben Whishaw Scheepsjongen Robert Frobisher Winkelklerk Georgette Stamlid Kona
Halle Berry Polynesische vrouw Jocasta Ayrs Luisa Rey Indiaanse op feest Ovid Meronym
Jim Broadbent Kapitein Molyneux Vyvyan Ayrs Timothy Cavendish Koreaanse musicus Voorziener
Doona Bae Tilda Ewing Moeder van Megan, Mexicaanse vrouw Sonmi-451, Sonmi-351, Sonmi prostituee
Tom Hanks Dr. Henry Goose Hotelmanager Isaac Sachs Dermot Hoggins "Timothy Cavendish" look-a-like acteur Zachry Bailey
Hugh Grant Dominee Giles Horrox Maître d'hôtel Lloyd Hooks Denholme Cavendish Ziener Rhee Hoofdman Kona-stam
Hugo Weaving Haskell Moore Tadeusz Kesselring Bill Smoke Verpleegster Noakes Raadslid Mephi Ouwe Georgie
Susan Sarandon Mevr. Horrox Ursula Yosouf Suleiman Abdis
Keith David Kupaka Joe Napier An-kor Apis Voorziener
James D'Arcy Rufus Sixsmith Rufus Sixsmith Verpleegster James Archivist
Zhou Xun Talbot (hotelmanager) Yoona-939 Rose Bailey
David Gyasi Autua Lester Rey Duophysist
Robert Fyfe Oude matroos Mr. Meeks Voorziener

Bijrollen[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur / actrice Polynesië, 1849 Cambridge / Edinburgh, 1936 San Francisco, 1973 Londen, 2012 Neo-Seoel, 2144 Hawaï, 106 winters na De Val (2321)
Martin Wuttke Mr. Boerhaave Bewaker Leary de Genezer
Robin Morrissey Timothy Cavendish
Brody Nicholas Lee Javier Gomez Jonas Neefje van Zachry
Ian van Temperley Handhaver
Amanda Walker Veronica Costello
Ralph Riach Ernie Blacksmith
Andrew Havill Mr. Hotchkiss
Tanja de Wendt Mevr. Hotchkiss
Raevan Lee Hanan Meisje bij Papa Song Catkin / Kleinkind van Zachry
Götz Otto Conciërge Withers
Niall Greig Fulton Gast van Haskell Moore Mozza Hoggins
Louis Dempsey Gast van Haskell Moore Jarvis Hoggins
Martin Docherty Gast van Haskell Moore Eddie Hoggins
Alistair Petrie Gast van Haskell Moore Muzikant Felix Finch Wulpse zakenman
Zhu Zhu Megan Sixsmith Twaalf-sterren kloon
Sylvestra Le Touzel Gast van Haskell Moore Verpleegster Judd Assistente slachthuis

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Cloud Atlas (2012). Box Office Mojo. Geraadpleegd op 2 maart 2013.