Clouds Rest

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Clouds Rest
De top van Clouds Rest
Hoogte 3027 m
Coördinaten 37° 46′ NB, 119° 29′ WL
Ligging Yosemite National Park
Clouds Rest (Californië)
Clouds Rest
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

Clouds Rest (Engels voor Wolkenrust) is een 3027 meter hoge berg in Yosemite National Park, in het oosten van de Amerikaanse staat Californië. Hoewel veel bergen in het park veel hoger zijn, valt Clouds Rest erg op doordat de berg boven het centrale dal, Yosemite Valley, uitsteekt.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De top van de berg is te bereiken via een 11,6 kilometer lange wandelroute vanaf Tioga Pass Road of via een 15,1 kilometer lange wandelroute vanaf Little Isles bij Little Yosemite Valley. Er zijn ook meerdere technische routes beschikbaar.

Clouds Rest is een arête, een vrij scherpe en richel van gesteente, die gevormd is toen gletsjers weg erodeerden, waardoor stevig gesteente werd gevormd in Tenaya Canyon en Little Yosemite Valley.

De noordwestkant van de berg, bestaande uit vooral massief graniet, steekt 1520 meter boven Tenaya Creek uit.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De arts Lafayette H. Bunnell vertelde dat het gezelschap waarin hij verkeerde de berg Clouds Rest hadden gedoopt, omdat ze naar het kamp terugkeerden om te voorkomen dat ze in een sneeuwstorm terecht zouden komen, nadat ze "de wolken snel zagen neerdalen rond de berg om daar te rusten."