Hetch Hetchy

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Hetch Hetchy is zowel de naam van een vallei als van een stuwmeer in het Yosemite National Park, in de Amerikaanse staat Californië.

De Hetch Hetch Valley is een glaciale vallei waardoor de Tuolumne River oorspronkelijk stroomde, in het noordwesten van het nationale park. De vallei werd lang bewoond door inheemse jager-verzamelaars. In de late 19e eeuw werd Hetch Hetchy bekend om haar natuurschoon; ze werd vaak vergeleken met de nu beroemdere Yosemite Valley.

Aan het begin van de 20e eeuw verloor de jonge Amerikaanse milieubeweging, met John Muir en zijn Sierra Club op kop, de strijd tegen plannen om de vallei af te dammen. De O'Shaughnessy Dam werd in 1923 voltooid. De volledige vallei kwam onder het water van het Hetch Hetchy Reservoir te staan. De dam en het stuwmeer maken deel uit van het Hetch Hetchy Project', dat in 1934 werd opgestart om de San Francisco Bay Area, zo'n 270 kilometer ten westen van Yosemite, van water te voorzien.

Het stuwmeer en de dam blijven wettelijk en milieukundig omstreden. De wens om de dam opnieuw af te breken en de Hetch Hetchy Valley te herstellen, wordt nog frequent geuit.