Clytaemnestra

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Aegisthus spoort Klytaimnestra aan om Agamemnon te doden

Klytaim(n)estra (Grieks: Κλυταιμ(ν)ήστρα) of Clytaem(n)estra (Lat.) is een figuur uit de Griekse mythologie. Zij is de vrouw van Agamemnon. Agamemnon vertrok naar Troje en tijdens zijn afwezigheid werd Klytaemnestra verliefd op de neef van Agamemnon, Aigisthos. Toen Agamemnon na tien jaren terug kwam van Troje, besloten Clytaemnestra en Aigisthos de macht te grijpen en Agamemnon te vermoorden. Beide moordenaars werden op hun beurt gedood door de zoon van Agamemnon, Orestes (met de hulp van zijn zuster Elektra).

Klytaemnestra heeft samen met Agamemnon vier kinderen, Elektra, Iphigeneia, Orestes en Chrysothemis. Nadat Klytaemnestra en haar nieuwe geliefde, Aegisthus, Agamemnon hebben vermoord, nemen ze alles van hem over. Elektra, de dochter, is hier woedend over (het feit dat haar vader door haar moeders nieuwe geliefde is vermoord, haar moeder dus nu een nieuwe geliefde heeft en dat haar moeder hier niet veel om geeft). Elektra en Klytaemnestra hebben vele ruzies, die hierover gaan. Haar moeder verwijt haar ook van het verdwijnen van haar zoon Orestes.

Chrysothemis, Elektra's zus, praat ook veel met haar. In de ruzies die ze hebben, zegt Chrysothemis dat zij er ook onder lijdt, maar dat ze heeft beseft dat ze er niks tegen kan doen. Zij volgt gewoon de machthebbers en adviseert haar zusje hetzelfde te doen. Elektra zegt tegen haar zus dat ze het totaal niet eens is met haar, omdat ze niet voor haar eigen kansen en ideeën opkomt. Ze zegt tegen haar dat ze dat zou moeten doen, ook al zou ze de luxe en vrijheid verliezen. Haar zus waarschuwt haar vervolgens dat als ze zo door blijft gaan met zeuren, ze haar weg zullen sturen waar ze "nooit meer het licht van de zon zult zien"(Sterke vrouwen).

Klytaemnestra zeurt tegen Elektra dat haar vader ook niet goed gehandeld heeft door haar dochter te slachten. Ze zegt dat hij een verkeerd besluit heeft genomen, omdat het eigenlijk een kind van Menelaos had moeten zijn. Hij is dus een slechte vader.

Maar Agamemnon had dit gedaan omdat hij Artemis had beledigd en deze zorgde ervoor dat hij niet naar Troje kon door de wind op een bepaalde manier te laten waaien. (Als er iets was met Helena, was de afspraak met z'n allen naar Troje te gaan - Zijn dochter moest geofferd worden zodat de wind gunstig voor hem zou staan. Onder druk moest hij (Agamemnon) zijn dochter slachten. Elektra vindt het een slecht excuus van haar moeder om haar vader erbij te betrekken.

Stamboom[bewerken]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Zeus
 
Danaë
 
Cepheus
 
Cassiopeia
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Cynortas
 
Perseus
 
 
 
 
 
 
Andromeda
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Oebalus
 
 
 
 
 
Gorgophone
 
 
 
 
 
 
Perieres
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hippocoon
 
Icarus
 
Periboia
 
Tyndareos
 
Leda
 
 
 
 
Leucippus
 
Aphareus
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Odysseus
 
Penelope
 
Perileos
 
Castor
 
Klytaimnestra
 
Polydeuces
 
Helena