Coalition Provisional Authority

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Irakoorlog
101st Airborne Division helos during Operation Iraqi Freedom.jpg

Voor de oorlog

Operatie Desert Storm
11 september 2001
Strijd tegen terrorisme
Afghaanse Oorlog (2001-heden)
Ontwapeningscrisis

Invasie

Coalition of the Willing
Stabilization Force Iraq

Na de oorlog

Coalition Provisional Authority
50 meest gezochte Irakezen
Abu Ghraibgevangenis
Strafproces tegen Saddam Hoessein
Opstanden in Irak sinds 2003

Overige

Plamegate
Jaren: '03 · '04
Afbeeldingen

De Coalition Provisional Authority (CPA) (Engels: Voorlopige Autoriteit onder de Coalitie) was van 12 mei 2003 tot 28 juni 2004 de machthebber en bestuurder in Irak.

ORHA[bewerken]

Na afloop van de Golfoorlog van 2003 werd de Office for Reconstruction and Humanitarian Assistance (ORHA) opgericht, een door de Amerikaanse regering opgerichte organisatie die was aangesteld om als waarnemende regering in Irak te functioneren, totdat er een door burgers gekozen regering kon worden ingesteld. De leider van deze organisatie (vanaf 2 april 2003) was Jay Garner.

VN-resolutie 1483 gaf een mandaat aan de VS en het Verenigd Koninkrijk om Irak te besturen.

CPA[bewerken]

Op 12 mei 2003 kwam Paul Bremer aan in Bagdad als hoofd van de Coalition Provisional Authority (CPA), die de ORHA opvolgde. Bremers oorspronkelijke plaatsvervanger was Sir Jeremy Greenstock, de voormalige Britse VN-ambassadeur. Sir Jeremy's rol later nu overgenomen door David Richmond, een relatief jonge Britse diplomaat.

Op 22 juli 2003 benoemde de CPA een speciale Iraakse interim-regeringsraad bestaande uit prominente Irakezen uit verschillende sectoren van de Iraakse maatschappij. Deze raad had een bepaalde macht, maar stond onder de autoriteit van de CPA. De raad benoemde representanten voor de Verenigde Naties en interim-ministers, en stelde een schets op van een grondwet waar de Iraakse bevolking in de toekomst over zou gaan stemmen. Elke maand werd een andere president benoemd voor de raad. De CPA werd militair ondersteund door de Stabilisation Force Iraq.

Einde en overdracht[bewerken]

Notitie aan president Bush aangaande de soevereiniteitsoverdracht aan Irak op 28 juni 2004 met aantekening van Bush Let Freedom Reign

Op 28 juni 2004 droeg de CPA de macht over aan een interim-regering onder leiding van Iyad Allawi. De overdracht was twee dagen eerder dan gepland. In de aanloop naar de overdracht vonden diverse zware aanslagen plaats.

Begin 2005 vonden verkiezingen plaats.


Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]