Coenraad Liebrecht Temminck Groll

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Coen Temminck Groll)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Coenraad Liebrecht Temminck Groll
Temminck Groll in 1973
Algemene informatie
Bijnaam Coen Temminck Groll, C.L. Temminck Groll
Geboren 1 maart 1925
Geboorteplaats Amsterdam
Overleden 14 februari 2015
Overlijdensplaats Driebergen
Land Vlag van Nederland Nederland
Beroep architect, architectuurhistoricus, restaurator, publicist
Werk
Thema's erfgoed
Dbnl-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Coenraad Liebrecht (Coen) Temminck Groll (Amsterdam, 1 maart 1925 - Driebergen, 14 februari 2015) was een Nederlands architect, architectuurhistoricus, hoogleraar, restaurator en publicist.

Temminck Groll was de zoon van scheikundige en lector aan de Universiteit van Amsterdam dr. Johannes Temminck Groll (1887-1949) en Juliana Jeannette Burger (1896-1964).[1][2] Hij promoveerde in 1963 met een proefschrift over middeleeuwse stenen huizen in de stad Utrecht. Van 1973 tot 1986 was hij hoogleraar Architectuur en Restauratie op de Technische Hogeschool Delft. Hij schreef veel over bouwkundig cultureel erfgoed in Nederland en in de (voormalige) overzeese gebieden in Azië, Amerika en Afrika en maakte ook talrijke foto's van erfgoed op deze plekken. Diverse restauraties werden met zijn hulp uitgevoerd zoals die van een aantal kerken in de Utrechtse binnenstad. Binnen de Nederlandse monumentenzorg vervulde Temminck Groll een belangrijke rol. Zijn activiteiten werden diverse malen bekroond.

Temminck Groll trouwde in 1953 met Wilhelmina Frederica Paulina (Willeke) Temminck Groll-Appels (1927-2020) met wie hij verscheidene dochters en een vroeg overleden zoontje kreeg.[3] Hij werd begraven in het familiegraf op begraafplaats De Nieuwe Ooster in Amsterdam.

Bibliografie (selectie)[bewerken | bron bewerken]

  • Middeleeuwse stenen huizen te Utrecht en hun relatie met die van andere noordwesteuropese steden, 's-Gravenhage 1963, Martinus Nijhoff (proefschrift).
  • De architektuur van Suriname: 1667-1930 (et al.), Zutphen 1973, De Walburg Pers.
  • Een introductie voor de restauratie. Delft, 1973 [inaugurele rede Delft].
  • Doorgaan met de toekomst. Delft, 1986 [afscheidscollege Technische Hogeschool Delft].
  • The Dutch Overseas. Architectural survey. Mutual heritage of four centuries in three continents (et al.), Zwolle 2002, Waanders.

Literatuur[bewerken | bron bewerken]

  • De stenen droom. Opstellen over bouwkunst en monumentenzorg. Opgedragen aan Coenraad Liebrecht Temminck Groll. Zutphen, 1988 [opgedragen aan prof. dr. ir. Temminck Groll bij zijn afscheid als hoogleraar van de T.H. Delft].
  • Bouwmeester en autoconnaisseur. Verzamelaar, autoliefhebber, architect, docent en historicus prof. dr. ir. Coenraad Liebrecht Temminck Groll. Vianen, 2013.

Externe link[bewerken | bron bewerken]

Zie de categorie Coen Temminck Groll van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.