Coenraad Liebrecht Temminck Groll

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Coen Temminck Groll)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Coenraad Liebrecht Temminck Groll
Temminck Groll in 1973
Temminck Groll in 1973
Algemene informatie
Bijnaam Coen Temminck Groll, C.L. Temminck Groll
Geboren 1 maart 1925
Geboorteplaats Amsterdam
Overleden 14 februari 2015
Overlijdensplaats Driebergen
Land Vlag van Nederland Nederland
Beroep architect, architectuurhistoricus, restaurator, publicist
Werk
Thema's erfgoed
Dbnl-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Coenraad Liebrecht (Coen) Temminck Groll (Amsterdam, 1 maart 1925 - Driebergen, 14 februari 2015) was een Nederlands architect, architectuurhistoricus, hoogleraar, restaurator en publicist.

Temminck Groll promoveerde in 1963 met een proefschrift over middeleeuwse stenen huizen in de stad Utrecht. Van 1973 tot 1986 was hij hoogleraar Architectuur en Restauratie op de Technische Hogeschool Delft. Hij schreef veel over bouwkundig cultureel erfgoed in Nederland en in de (voormalige) overzeese gebieden in Azië, Amerika en Afrika en maakte ook talrijke foto's van erfgoed op deze plekken. Diverse restauraties werden met zijn hulp uitgevoerd zoals die van een aantal kerken in de Utrechtse binnenstad. Binnen de Nederlandse monumentenzorg vervulde Temminck Groll een belangrijke rol. Zijn activiteiten werden diverse malen bekroond. Temminck Groll werd begraven in het familiegraf op begraafplaats De Nieuwe Ooster in Amsterdam.

Bibliografie (selectie)[bewerken]

  • Middeleeuwse stenen huizen te Utrecht en hun relatie met die van andere noordwesteuropese steden, 's-Gravenhage 1963, Martinus Nijhoff (proefschrift).
  • De architektuur van Suriname: 1667-1930 (et al.), Zutphen 1973, De Walburg Pers.
  • The Dutch Overseas. Architectural survey. Mutual heritage of four centuries in three continents (et al.), Zwolle 2002, Waanders.

Externe link[bewerken]