Coil

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Coil is een invloedrijke Britse formatie op het gebied van industriële en experimentele muziek.

Peter Christopherson en John Balance vormden samen de groep Coil. Voortgekomen uit de industriële band Throbbing Gristle, waar ook Psychic TV uit is ontstaan, met Peter Christopherson en Genesis P-Orridge.

Aanvankelijk treedt Coil niet live op, maar vanaf 1995 komt hierin verandering. Sindsdien zijn zij met enige regelmaat te bewonderen op met name Europese podia en festivals. Sinds het overlijden van John Balance in 2004 bracht Coil geen muziek meer uit. Peter Christopherson verhuisde naar Thailand en bracht onder andere namen muziek uit.

Vanaf de jaren tachtig heeft Christopherson carrière gemaakt als regisseur van videoclips. In die hoedanigheid heeft hij meer dan honderd clips gemaakt, voor mainstream artiesten als Paul McCartney, Level 42 en Van Halen, maar vooral voor alternatieve acts zoals zijn eigen geesteskind Coil en acts als Nine Inch Nails, Ministry, Front 242 en Diamanda Galás.

Zes jaar na de dood van John Balance stierf Peter Christopherson in z'n slaap op 24 november 2010 in Bangkok. Christopherson's crematie was volgens Thais-Boeddhistische traditie en z'n as werd verspreid in de Sattahip rivier.