Commissie voor zaken van overzeese landgenoten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Commissie voor zaken van overzeese landgenoten
Commissie voor zaken van overzeese landgenoten
Naam (taalvarianten)
Vereenvoudigd 侨务委员会
Traditioneel 僑務委員會
Pinyin qiáo wù wěiyuánhuì
Jyutping (Standaardkantonees) kiu4 mou6 wai2 jyun wui2
Engels Overseas Compatriot Affairs Commission
Standaardkantonees K'iew Mauw Waj Yuun Woei
HK-romanisatie (Standaardkantonees) Kiu Mau Wai Yuen Wui
Taiwan-Hakka ?
Minnanyu ?

De commissie voor zaken van overzeese landgenoten is een uitvoerende yuan in de overheid van Republiek China (Taiwan) en bestaat sinds 1926, toen het Chinese vasteland nog Republiek China heette. Het is een van de twee met minister als voorzitteroptredende commissies.

De commissie houdt zich bezig met de uitwisseling van cultuur, educatie, economie en informatie tussen Republiek China (Taiwan) en overzeese Chinezen. Door de verandering van het politiek landschap in Taiwan en de lokalisatie van Taiwan (Taiwanisering) houdt de organisatie zich nu behalve bezig met Standaardmandarijn, ook bezig met Taiwanees, Hakkanees en andere Taiwanese culturele expressies.

Elk jaar organiseert de commissie een zomerkamp van drie weken in Taiwan voor overzeese Chinezen. De deelnemers hoeven alleen de vliegticket te betalen en leren in Taiwan het Standaardmandarijn en de Chinese cultuur kennen.

In 2006 werd de Engelse naam "Overseas Chinese Affairs Commission" veranderd in "Overseas Compatriot Affairs Commission" om het niet te verwarren met Volksrepubliek China. Dit was een van de ideeën van president Chen Shui-Bian. Tegenstanders van hem noemen het nog steeds "Overseas Chinese Affairs Commission".

Lijst van ministers[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Overseas Community Affairs Council, Republic of China van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.