Concessio Carolina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is de huidige versie van de pagina Concessio Carolina voor het laatst bewerkt door Magere Hein (overleg | bijdragen) op 12 apr 2018 08:49. Deze URL is een permanente link naar deze versie van deze pagina.
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

De Concessio Carolina (toegevingen van Karel) was een stadskeure, door keizer Karel V op 30 april 1540 in het Prinsenhof aan Gent opgelegd, na de Gentse Opstand.

Bepalingen[bewerken | brontekst bewerken]

Eerste pagina van de Concessio Carolina
Laatste pagina van de Concessio Carolina met Karels handtekening
Spanjaardenkasteel gebouwd naar aanleiding van de Concessio Carolina

De schepenen werden voortaan door de vorst aangesteld en hun gezag ingekrompen, de Collatie of Brede Raad afgeschaft, de neringen in hun macht beperkt. Om de stad in bedwang te houden liet Keizer Karel het Spanjaardenkasteel bouwen op de plaats van de grotendeels afgebroken Sint-Baafsabdij en Sint-Baafsdorp. De concessie bleef tot het einde van het ancien régime van kracht.

Deze keure maakte feitelijk een einde aan de stedelijke autonomie van Gent; tevens versterkte zij het vorstelijke gezag in het kader van de Staten van Vlaanderen. Ze wordt nog jaarlijks herdacht bij de optocht van de Stroppendragers. In een bijzonder artikel verbood de keizer de Sint-Lievensprocessie alsook de nachtelijke gewapende parades van de Auweet op halfvasten.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]