Conferentie van Placentia Bay

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Ycleymans (overleg | bijdragen) op 22 dec 2019 om 20:07. (link toegevoegd)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Conferentie van Placentia Bay
Winston Churchill en Franklin Delano Roosevelt aan boord van de USS Augusta waar de conferentie van Placentia Bay werd gehouden met als belangrijkste conclusie de opmaak van het Atlantic Charter.
Context Tweede Wereldoorlog
Organisator Geallieerden
Codenaam Riviera
Periode 9 - 12 augustus 1941
Locatie Placentia Bay nabij Argentia, Newfoundland
Vertegenwoordiging Winston Churchill, Franklin Delano Roosevelt
Vorige conferentie Geen
Volgende conferentie Conferentie van Moskou
Portaal  Portaalicoon   Tweede Wereldoorlog

De Conferentie van Placentia Bay te Argentia, Newfoundland vond plaats tussen 9 en 12 augustus 1941. Het was de eerste bijeenkomst in oorlogstijd tussen de Eerste Minister van Groot-Brittannië Winston Churchill en de Amerikaanse President Roosevelt. De geheime vergadering vond plaats op een oorlogsschip in Placentia Bay waarbij beide wereldleiders naar Argentia waren gereisd met een oorlogsschip. Roosevelt ging mee met de zware kruiser USS Augusta (CA-31) terwijl Churchill over de Atlantische oceaan reisde met het slagschip HMS Prince of Wales. De conferentie resulteerde in de goedkeuring van eerder gemaakte overeenkomsten en de opmaak van het Atlantisch Handvest, een algemene vredesverklaring. De asmogendheden interpreteerden dit diplomatieke handvest als een potentiële alliantie tegen hen. Het handvest was eveneens de eerste stap tot wat in 1945 zou uitgroeien tot de oprichting van de Verenigde Naties.

Zie ook