Beluister (info)

Confetti

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Confetti (blauw)
Ticker-tape parade voor Apollo 11, 1969
Confetti gespoten uit een confetti-kanon

Confetti is een feestversiering die het meest voorkomt in de vorm van over een menigte uit te strooien papiersnippers, maar het kan ook van zijde, plastic en folie vervaardigd zijn. De versiering wordt vaak toegepast op kinderfeestjes en tijdens carnaval.

Het maken van confetti is zeer eenvoudig met behulp van een perforator en gekleurd papier of karton.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het gebruik van confetti is voor het eerst beschreven in Parijs in 1891, bij Casino de Paris. De confetti die hier gebruikt werd, bestond uit handmatig in stukjes geknipte oude feestversieringen.

Ook voor 1891 werd een grotere vorm van confetti reeds gebruikt bij Amerikaanse parades, de zogeheten 'ticker-tapeparades', hierbij werd gebruikgemaakt van de smalle papierstroken afkomstig van telegrafieapparatuur uit de beurshandel.

De confetti die tegenwoordig aangeschaft kan worden is veelal een restproduct van het perforeren van papier, er zijn echter ook bedrijven die zich hierin specialiseren en confetti in allerlei verschillende vormen produceren.

Snoepgoed[bewerken | brontekst bewerken]

Oorspronkelijk waren confetti snoepjes, die in Italië bij bruiloften aan de gasten uitgedeeld werden (de letterlijke vertaling uit het Italiaans is dan ook "suikerwaren"). Traditioneel ontving iedere gast op een bruiloft vijf confetti, deze stonden symbool voor gezondheid, welvaart, geluk, vruchtbaarheid en een lang leven.

Confetti als snoep werd gemaakt van in suiker gegoten amandelen. Dit soort snoepgoed werd vroeger onder andere in Duitsland tijdens carnavalsoptochten naar de menigte gestrooid net als elders de variant van papiersnippers.

Overige[bewerken | brontekst bewerken]

'Confetti' wordt soms ook gebruikt als aanduiding voor een groep mensen in verschillende, bontgekleurde outfits.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]