Camptozygum aequale

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Conifeerblindwants)
Camptozygum aequale
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Hemiptera (Halfvleugeligen)
Onderorde:Heteroptera (Wantsen)
Familie:Miridae (Blindwantsen)
Geslacht:Camptozygum
Reuter, 1896
Soort
Camptozygum aequale
(Villers, 1789)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

Camptozygum aequale is een wants uit de familie van de blindwantsen (Miridae). De soort werd het eerst wetenschappelijk beschreven door Charles Joseph de Villers in 1789.

Uiterlijk[bewerken | brontekst bewerken]

De ovale wants is altijd macropteer en kan 4,5 tot 5 mm lang worden. De pootjes zijn kort en geel met vaak roodbruine stipjes. De kleur van het lichaam is zeer variabel van bruingeel tot zwart en het lijf is bedekt met zeer fijne lichte haartjes. De antennes hebben een geelachtige kleur, segmenten drie en vier zijn samen korter dan het tweede segment. Het scutellum heeft duidelijke putjes en is net als de kop geelbruin tot roodbruin van kleur.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

De soort is volwassen van juni tot september en overwintert als eitje. Ze leven van de sap van de bloeiwijzen en jonge twijgen van coniferen. Voornamelijk grove den (Pinus sylvestris) maar ook wel op fijnspar (Picea abies). Ze eten ook regelmatig kleine insecten zoals bladluizen (Aphidoidea). Er is één generatie per jaar.

Leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland is de soort algemeen op dennen in tuinen en parken of heidegebied met uitzondering van Flevoland en de kustgebieden. Het verspreidingsgebied is verder Palearctisch, van Europa tot Azië. De wants is inmiddels ook in Noord-Amerika geïntroduceerd.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • Kaarten met waarnemingen: