Connecterra

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De hoofdtoegangspoort van het Nationaal Park Hoge Kempen vanaf een schachtbok van de voormalige steenkoolmijn van Eisden
Terrils en plassen in Connecterra

Connecterra is de naam voor het gebied op de grens tussen de gemeenten Maasmechelen en Dilsen-Stokkem. Sinds 30 juni 2013 fungeert het als zesde toegangspoort en hoofdpoort van het Nationaal Park Hoge Kempen.

De naam Connecterra verwijst naar verbinden (Connect) met de aarde (Terra). Het gebied is planologisch ingekleurd als recreatiegebied op de site waar tot 1987 de steenkoolmijn van Eisden gevestigd was. Connecterra maakt deel uit van het grotere project Terhills op het voormalige mijnterrein vlak bij outlet center Maasmechelen Village. Terhills omvat naast de hoofdpoort van het nationale park ook een hotel, een outdoor waterpark, een bungalowpark, een KMO-zone, een hotel en ruimte voor winkels. Daarnaast wordt het gebied grenzend aan het nationale park toegevoegd aan het nationale park. Om een natuurlijke verbinding te garanderen naar de Maasvallei wordt een ecologische corridor voorzien die het gebied oostwaarts, richting Maas, vrij houdt. Het totale Terhills-gebied was eerder bekend als Recreatiedomein Maasvallei.

Omdat het gebied na de sluiting van de mijn in 1987 werd gesaneerd en de natuur daarna redelijk vrij haar gang kon gaan, is Connecterra een thuis geworden voor diverse vlindersoorten en planten. Het gebied omvat twee schachtbokken, drie begroeide mijnterrils, uitgestrekte waterplassen, moerasachtig gebied, kreken en bospercelen. In het gebied zijn vier bewegwijzerde wandelroutes uitgestippeld. De wandelingen variëren van 1,4 km tot 10,9 km. Het hele gebied is omheind en er gelden strikte openingstijden. Bezoekers wordt een toegangsprijs van € 3,– gevraagd. De bijdrage gaat volledig naar toezicht, onderhoud, bescherming van de kwetsbare zones en het beheer van paden, sanitair, uitzichtpunten, rustbanken en de bloemenrijke graslanden. Fietsen is voorlopig niet toegestaan maar er is toch een stukje parcours voor Downhillmountainbikes.

Na de opening van Connecterra werd het gebied verder uitgebouwd volgens het masterplan ontworpen door architectenbureau De Gregorio. Het bezoekerscentrum werd op 4 april 2014 geopend. Overdekte voorzieningen, ruimte voor natuurwetenschappelijk onderzoek in samenwerking met de Universiteit Hasselt is gerealiseerd en congresfaciliteiten zullen volgen.

Zie de categorie Connecterra van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.