Conservatori Superior de Música del Liceu

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gebouw van het
Conservatori Superior de Música del Liceu
in Barcelona

Het Conservatori Superior de Música del Liceu is een conservatorium in Barcelona en werd opgericht in 1837. Oorspronkelijk is het conservatorium opgericht als deel van het Gran Teatre del Liceu, maar inmiddels heeft het zich daarvan los gemaakt.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In het begin droeg het conservatorium de naam Liceo Filo-Dramático de Montesión en werd het gefinancierd door een stichting met als voorzitter Manuel Gibert i Sans. In 1838 werd door koningin Maria Christina van Bourbon-Sicilië aan het conservatorium het recht verleend zich Liceo Filarmónico Dramático de S.M. la Reina Isabel II te noemen. In 1845 werd er een theater gebouwd. In 1847 werd het Gran Teatre del Liceu in gebruik genomen. Samen met de stad Barcelona werd door het Conservatorio del Liceo een Escola Catalana d'Art Dramàtic geopend. In 1932 was het aantal studenten zo groot dat er verdere vestigingen ontstonden in Sabadell, Olot en Tarragona.

Volgens een besluit van 26 januari 1944, onder de franquistische dictatuur werd de naam veranderd in Conservatorio Superior de Música y Declamación de Barcelona en omvatte toen de studenten van het Conservatori del Liceu, de Escola Municipal de Música en het Institut del Teatre onder één organisatie.

In 1983 werd door een nieuw besluit het Conservatorio Superior de Música y Declamación de Barcelona opgesplitst in een Conservatori Superior Municipal de Música Barcelona en het Conservatori Superior de Música del Liceu.

Gran Teatre del Liceu

In het conservatorium is ook de opera Gran Teatre del Liceo geïntegreerd.

Directeuren[bewerken | brontekst bewerken]

Bekende studenten[bewerken | brontekst bewerken]


Wapen Barcelona Portaal Barcelona