Conservatorium van San Pietro a Majella

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Conservatorio San Pietro a Majella in Napels - Ingangspoort

Het Conservatorium van San Pietro a Majella (Italiaans: Conservatorio di San Pietro a Majella) is het conservatorium van Napels, dat de voormalige vier conservatoria in de stad verenigde en opgericht werd in 1806. Een onderdeel is het museum van het conservatorium met veel stukken van bekende musici. Het herbergt ook een archief en een bibliotheek.

Geschiedenis[bewerken]

In 1806 werden de vier muzikale instituten Conservatorio di Santa Maria di Loreto, Conservatorio della Pietà dei Turchini, Conservatorio di Sant'Onofrio a Capuana en de Conservatorio dei Poveri di Gesù Cristo, waarvan enkele in de 16e eeuw waren begonnen met de opleiding op het gebied van de catechismus en de zang van psalmen en andere gezangen in de Rooms-Katholieke Kerk samengevoegd, waarna het nieuwe Conservatorio di San Pietro a Majella di Napoli ontstond.

Het oudste van de gefuseerde conservatoria was dat van Santa Maria di Loreto, dat in 1537 opgericht werd en dat als leerlingen componisten als Francesco Durante, Domenico Cimarosa, Saverio Mercadante, Nicola Porpora en Nicola Antonio Zingarelli had.

De conservatoria van de Pietà dei Turchini en Sant'Onofrio a Capuana religieuze wetenschappelijke broederschappen (confraternite's), aan die componisten zoals Francesco Provenzale, Giovanni Paisiello en Gaspare Spontini afgestudeerd hebben.

Het conservatorium van de Poveri di Gesù Cristo werd opgericht in 1589 van drie franciscanen. Als componisten heeft dit instituut bijvoorbeeld Alessandro Scarlatti en Giovanni Battista Pergolesi naar voren gebracht.

Onder de directie van Giovanni Paisiello vond de fusie in 1806 plaats en het nieuwe conservatorium kreeg de naam Regio Collegio di Musica en was gelegen vlak bij het Convento di San Sebastiano. In 1826 werd het op besluit van Koning Frans I der Beide Siciliën vertrok het conservatorium in het centrum van Napels, in het voormalige convent van de Chiesa di San Pietro a Majella. Verdere directeurs van dit conservatorium waren Gaetano Donizetti, Saverio Mercadante en Francesco Cilea.

Historisch museum en bibliotheek[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Museum van het conservatorium San Pietro a Majella voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het conservatorium beschikt over een historisch museum, dat waardevolle collecties van portretten heeft die reiken van Gioacchino Rossini tot Domenico Morelli, van Richard Wagner tot Francesco Saverio Altamura en van Saverio Mercadante tot Francesco Palizzi. Naast deze collectie zijn er ook collecties van historische instrumenten en waardevolle manuscripten en autografieën uit de 16e eeuw.

De bibliotheek is organisatorisch opgebouwd op de collectie van Saverio Mattei vanuit 1791, die hij toen in het Conservatorio della Pietà dei Turchini aangelegd heeft. De bibliotheek bewaart ongeveer 27.000 muzikale manuscripten, 300.000 muzikale bladen (tijdschriften en dagbladen) of magazijnen, 20.000 boeken, 10.000 folders, 10.000 brieven en 1000 wekelijkse en maandelijkse tijdschriften op.

Tegenwoordig[bewerken]

Het conservatorium is gelegen aan de Via San Pietro a Majella 35 in het historische centrum van Napels.

Publicaties[bewerken]

  • Salvatore di Giacomo: I quattro antichi conservatori di musica a Napoli (De vier oude conservatoria van Napels), Milan: Sandron., 1924.
  • Francesco Florimo: La scuola musicale di Napoli e i suoi conservatori, con uno sguardo sulla storia della musica in Italia (De muziekscholen en conservatoria in Napels, met een blik op de muzikale geschiedenis van Italië), vier volumes., Napoli: Morano. 1882.

Externe links[bewerken]