Convertibele peso

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cubaanse convertibele peso
Peso cubano convertible (es)
Land Vlag van Cuba Cuba
Verdeling 100 centavo
ISO 4217-code CUC
Afkorting of valutateken -
Wisselkoers 1 EUR = 1.23654 CUC
(24 januari 2018)
Portaal  Portaalicoon   Economie

De convertibele peso (Spaans: Peso convertible, afkorting CUC) is een van de twee officiële munteenheden van Cuba. De munteenheid is in 1994 in omloop gebracht speciaal voor de toeristen. De andere munt wordt de Cubaanse peso genoemd. De waarde van de CUC is sinds de invoering ervan gelijk aan die van de Amerikaanse dollar met uitzondering van de periode 5 april 2005 - 15 maart 2011 toen de waarde gestegen was tot 1,08 USD.[1] Dit betaalmiddel wordt officieel alleen binnen Cuba erkend. De CUC kent munten van 1, 5, 10, 25 en 50 centavo, en bankbiljetten van 1, 3, 5, 10, 20, 50 en 100 convertibele peso.

In de praktijk kan alleen de CUC gebruikt worden om bepaalde luxegoederen aan te schaffen, wat in sommige opzichten leidt tot een tweedeling binnen de Cubaanse maatschappij, tussen hen die aan convertibele pesos kunnen komen, en hen die dat niet kunnen.[2]

Afschaffing CUC[bewerken | brontekst bewerken]

Na jarenlange berichten over het nakende einde van de CUC wordt deze munt op 1 januari 2021 uit roulatie genomen. Een van de problemen met de CUC werd veroorzaakt door de verschillende waarden die eraan werden gegeven in de nationale boekhouding (van 25 CUP tot 1 CUP voor 1 CUC). Hierdoor werden een aantal goederen en diensten overgewaardeerd waardoor een objectieve vergelijking onmogelijk was.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. OANDA, historische koersen
  2. Reisinformatie Cuba. Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken. Geraadpleegd op 9 mei 2013.
Zie de categorie Money of Cuba van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.