Corey-Kim-oxidatie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Corey-Kim-oxidatie is een organische reactie waarbij een primair of secundair alcohol met dimethylsulfide en N-chloorsuccinimide (NCS) wordt geoxideerd tot respectievelijk een aldehyde of keton.[1]

Algemeen reactieverloop van de Corey-Kim-oxidatie

De reactie werd vernoemd naar de Amerikaanse scheikundige Elias James Corey en de Koreaans-Amerikaanse scheikundige Choung Un Kim. Ondanks het feit dat de reactie kan toegepast worden bij temperaturen boven -25°C, hetgeen een groot voordeel vormt ten opzichte van de verwante Swern-oxidatie, wordt ze weinig toegepast. De reden is dat dimethylsulfide een onwelriekend en giftig gas is, dat moeilijk hanteerbaar is in een laboratorium.

Reactiemechanisme[bewerken]

In eerste instantie moet dimethylsulfide worden geactiveerd met N-chloorsuccinimide, waardoor een sulfoniumintermediair ontstaat. Hierop kan het alcohol als nucleofiel aanvallen, zodat een sulfoxoniumverbinding wordt gevormd. De additie van een organische base (doorgaans tri-ethylamine) leidt tot vorming van een sulfoxoniumylide, dat via een cyclische transitietoestand ontleedt tot dimethylsulfide en de uiteindelijke carbonylverbinding.

Reactiemechanisme van de Corey-Kim-oxidatie

Allylische en benzylische alcoholen hebben de neiging om omgezet te worden in de corresponderende allyl- en benzylchloriden, tenzij de additie van het alcohol snel wordt gevolgd door toevoegen van de base.

Zie ook[bewerken]