Dimethylsulfide

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dimethylsulfide
Structuurformule en molecuulmodel
Structuurformule van dimethylsulfide
Molecuulmodel van dimethylsulfide
Algemeen
Molecuulformule C2H6S
IUPAC-naam dimethylsulfide
Andere namen methylthiomethaan, methylsulfide, dimethylthioether, 2-thiapropaan
Molmassa 62,13 g/mol
CAS-nummer 75-18-3
EG-nummer 200-846-2
Waarschuwingen en veiligheidsmaatregelen
OntvlambaarCorrosiefSchadelijk
Gevaar
H-zinnen H225 - H315 - H318 - H335
EUH-zinnen geen
P-zinnen P210 - P261 - P280 - P305+P351+P338
Fysische eigenschappen
Aggregatietoestand vloeibaar
Kleur kleurloos
Dichtheid 0,84 g/cm³
Smeltpunt −98 °C
Kookpunt 38 °C
Vlampunt −48 °C
Brekingsindex 1,4351 (589 nm, 20 °C)
Tenzij anders vermeld zijn standaardomstandigheden gebruikt (298,15 K of 25 °C, 1 bar).
Portaal  Portaalicoon   Scheikunde

Dimethylsulfide (DMS) is een organische zwavelverbinding met de molecuulformule (CH3)2S. Het is de eenvoudigste vertegenwoordiger van de stofklasse thio-ethers.

Voorkomen[bewerken | brontekst bewerken]

De verbinding ontstaat in het dagelijks leven bij het koken van verschillende groenten, vooral koolsoorten, en zeevruchten. Dimethylsulfide heeft al bij zeer lage concentraties een zeer onaangename geur, die persoonsafhankelijk wordt waargenomen vanaf 0,02 tot 0,1 ppm. Soms wordt de verbinding gebruikt als geurstof in voedingsmiddelen, zij het wederom in lage concentraties. Dimethylsulfide is een metaboliet van veel biologische processen en komt veelvuldig voor in de natuur. In zeelucht is het een van de markantste componenten die de geur bepalen.

DMS in bier[bewerken | brontekst bewerken]

In bier komt ook DMS voor. In lage concentraties is het niet waar te nemen, maar bij hoge concentraties geeft dit een smaak die doet denken aan gekookte groenten. Via de mout komt DMS in het bier terecht. Naarmate een mout beter is opgelost, is er meer DMS aanwezig. DMS is zeer vluchtig en bij het eesten, tijdens het mouten, verdwijnt een groot gedeelte van deze stof via verdamping. Tijdens het brouwen van het bier wordt de wort minimaal een uur gekookt om de vluchtige stoffen te laten verdampen. Desondanks verdampt nog niet alle DMS en is het van belang om na het koken de wort zo snel mogelijk weer af te koelen.[1]

Toepassingen[bewerken | brontekst bewerken]

In de industrie wordt dimethylsulfide ingezet in de petrochemie om de vorming van cokes en koolstofmonoxide te controleren. Eveneens wordt het gebruikt in de staalindustrie, waar het dient om stofdeeltjes af te vangen. Het is een grondstof voor de productie van dimethylsulfoxide, een belangrijk oplosmiddel, dat door oxidatie van dimethylsulfide verkregen wordt.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]