Cornelis Baard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cornelis Baard (derde van rechts) tijdens de huldiging van architect Jan Wils voor het Stedelijk Museum in Amsterdam, 30 juli 1928.

Cornelis Wilhelmus Hyginus (Cornelis) Baard (Delft, 1870 - Alkmaar, 26 november 1946) was een Nederlands museumconservator.

Hij was van 1905 tot zijn dood conservator en hoofd van het Stedelijk Museum in Amsterdam; vanaf 1920 was hij officieel directeur. Hij veranderde de focus van het museum van een historiserende rol tot een museum dat zich meer richtte op de moderne kunst. Als zodanig kan men hem beschouwen als de grondlegger van de stedelijke collectie moderne beeldende kunst en vormgeving. Hij zette een dynamisch expositiebeleid op en legde contacten met belangrijke bruikleengevers. Hij was altijd op zoek naar verzamelaars die hun collectie in bruikleen wilden afstaan, omdat hij geen financiële middelen had om aankopen te doen voor het museum. Een bekend voorbeeld is Pierre Alexandre Regnault (1868-1954)[1]. Deze gaf, in navolging van verzamelaar Johannes Esser (1877-1946), in 1914 een deel van zijn collectie in bruikleen aan het Stedelijk Museum Amsterdam, waardoor hij de status van erkend verzamelaar kreeg. Hierna zouden ook andere verzamelaars, als Kees Boendermaker (1904-1979), delen van hun collectie in bruikleen aan het Stedelijk museum geven.[2]

Externe link[bewerken]

Afbeelding van Baard in een door Willem Sandberg vormgegeven tentoonstellingscatalogus.