Cornelis Holsteyn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Gouwenaar (overleg | bijdragen) op 13 jan 2019 om 18:21. (flinke poets - een begraafdatum is niet gelijk aan een overlijdensdatum (wordt ook door het RKD en de Web Gallery of Art expliciet vermeld); het derde artikel waarnaar werd verwezen in "De groote schouburgh ..." deugt van geen kant, hij zou in 1653 geboren zijn, dat kan natuurlijk niet)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Venus en Cupido, de dood van Adonis bewenend, ca. 1655, olieverf op doek, Frans Hals Museum, Haarlem

Cornelis Holsteyn (Haarlem, 1618 - Amsterdam, begraven 2 december 1658) was een Nederlands schilder, tekenaar en een decoratieschilder van onder meer plafonds en schoorsteenstukken.

Holsteyn was de zoon van een glazenier, tapijtontwerper en graveur Pieter Holsteyn, afkomstig uit Holstein en diens eerste vrouw Maritge Cornelisdr. In de NH kerk van De Rijp is een gebrandschilderd raam, geschonken door de stad Haarlem, van de hand van zijn vader. Zijn oudere broer Pieter was glasschilder.

In 1637 schilderde hij een familie die, aldus de RKD, ten onrechte werd aangezien als de familie van Reinier Pauw.[1] In 1647 woonde hij in Amsterdam, waar hij in 1652 het poorterrecht verkreeg. In 1654 begon hij aan de decoratie van een plafond in het stadhuis op de Dam, alsmede een schoorsteenstuk. In 1654 woonde op de Oudeschans, zo vermeldde hij bij zijn ondertrouw met Machteld Holblock.[2] Hij werd begraven in de Nieuwe Kerk, vanuit een huis op de Rozengracht.[3]